hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Radionica o gospodarenju otpadom i javno privatnim partnerstivma

Nakon izrade i usvajanja Plana i Strategije gopodarenja otpadom u kojima se naziru piramidalno zacrtane ideje o sustavnom gospodarenju otpadom, implementacija istih uzrokuje probleme kada dolazi do izrade lokalnih planova gospodarenja otpadom.

Radionica o gospodarenju otpadom i javno privatnim partnerstivma

Nakon izrade i usvajanja Plana i Strategije gopodarenja otpadom u kojima se naziru piramidalno zacrtane ideje o sustavnom gospodarenju otpadom, implementacija istih uzrokuje probleme kada dolazi do izrade lokalnih planova gospodarenja otpadom. Tu činjenicu potvrdile su i udruge iz svih djelova Hrvatske koje se bave zaštitom okoliša, a sudjelovale su na radionici održanoj 17. siječnja u Vrbovcu.

Nakon uvodnih predstavljanja i predavanja o tome što je pravilno gospodarenje otpadom, prezentirano je kako to izgleda kada se postavi u model financiranja kroz javno privatna partnerstva, te koliko je taj model u konačnici učinkovit. Raspravljalo se i o tehnologijama obrade otpada, temeljima edukacije stanovništva, pravima kojima se udruge mogu koristiti u svom radu te o nizu konkretnih problema koji se javljaju u svakodnevnom radu udruga.

Najveći identificirani problem je bio kako razbiti „tvrdi orah“ lokalne uprave čiji je zadatak primjeniti u praksi osnove nacionalnog PGO. Lokalna uprava trebala bi istovremeno započeti sa programima za smanjenje nastanka otpada, odvojenim sakupljanjem, recikliranjem kao i edukacijom stanovništva koje će u praksi provoditi gotovo sve dijelove sustava. Međutim, zbog nedostatka ljudski resursa, neambicioznosti i nezainteresiranosti lokalnih vlasti teško da će se u skoroj budućnosti postizati rezultati poput onih na otoku Krku ili na radionici predstavljenih rezultata Grada Čakovca i Međimurske županije.

U Hrvatskoj još uvijek ne postoji jasna slika o tome što znači pravilno gospodariti otpadom, koliko je to ekonomski opravdano, koji su ekološki motivi te nedostatak ambicija za iznalaženje prikladnog riješenja neki su od zakljčaka održane radionice.

Fotografije uskoro!

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.