hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Produženje rada NE Krško do 2043. je neprihvatljivo

Krsko jakob

Slovenska vlada je u nacrtu "Nacionalnog energetskog programa Slovenije" postavila dugoročne energetske scenarije Slovenije i svi scenariji predviđaju produženje Nuklearne elektrane Krško sa 2023. do 2043. godine. Pozivamo parlamentarne stranke da se izjasne o slovenskoj inicijativi...

Apsolutno nam je neprihvatljivo takvo produženje kojim se višestruko povećava rizik od nuklearne havarije. Podsjećamo da je NE Krško tehnološki starija i od one u Fukushimi te nema nikakvog opravdanja za preuzimanje dugoročno tako velikog rizika kada se zna da obnovljivi izvori energije svake godine postaju sve efikasniji i sve jeftiniji. Posebice nas zabrinjava da u Hrvatskoj ne postoji nikakva rasprava o ovoj slovenskom planu, a NE Krško je udaljena samo 15 km od hrvatske granice te 38 km od Zagreba. Zahtijevamo da Vlada RH na osnovu Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (ESPO) informira hrvatsku javnost o ovom planu te da se Republika Hrvatska na temelju ove Konvencije i činjenice da je suvlasnik NE Krško usprotivi produženju rada za dodatnih 20 godina te gradnji novog nuklearnog reaktora značajno veće snage (od 1000 do 1600 MW snage) na istoj lokaciji.

Podsjećamo kako su slovenski planovi za gradnju novog nuklearnog reaktora počeli još 2009. godine tj. prije havarije u Japanu, prije referenduma u Italiji i prije odluka Njemačke i Švicarske o napuštanju nuklearne energije. Stoga je opravdano pretpostaviti kako je planirana gradnja novog nuklearnog reaktora vrlo upitna i služi dijelom kao "balon" kojim se želi umanjiti otpor slovenske i hrvatske javnosti neprihvatljivom produljenju radnog vijeka postojećeg reaktora NE Krško za čak 20 godina.

Od presudne je važnosti da hrvatska javnost i Vlada RH iskoriste svoje pravo da sudjeluju u javnoj raspravi te da odbace prijedloge aktualne slovenske vlade koji će nedvojbeno imati za posljedicu neprihvatljivo povećanje rizika na velikom području Republike Hrvatske te stoga zahtijevamo:

  • da Vlada RH i nadležno Ministarstvo hitno osiguraju najbolje moguće uvijete da se hrvatski građani i institucije što aktivnije uključe u javnu raspravu o slovenskom energetskom programu
  • da se hrvatske parlamentarne stranke obavezno odrede o prijedlozima slovenske vlade i o zahtjevima Zelene akcije i Zelenog foruma (nacionalne mreže 42 udruge za zaštitu okoliša).

Zelena akcija i Zeleni Forum zahtijevaju od Vlade i Sabora Republike Hrvatske:

  1. obnavljanje moratorija na pripremu i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj,
  2. obustavu tzv. "Hrvatskog energetskog nuklearnog programa",
  3. aktivno zalaganje Vlade RH protiv gradnje novih nuklearnih reaktora u susjedstvu,
  4. odustajanje od najavljenog radnog vijeka Nuklearne elektrane Krško (NEK) sa 40 na čak 60 godina,
  5. temeljito preispitivanje sigurnosti rada nuklearne elektrane Krško i uspostavu trajnih mehanizama nadzora uz sudjelovanje predstavnika dijela struke i javnosti kritične prema korištenju nuklearne energije.

Kontakt:
Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije (098 385 650)

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.