hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Proljeće stiže: tečaj šivanja i volontiranje

Cover web  17

Želiš naučiti šivati i zanima te volontiranje u zajednici? Prijavi se na tečaj šivanja i postani volonter_ka novog centra za ponovnu uporabu Zelene akcije!

Zelena akcija poziva sve zainteresirane za temu sprječavanja nastanka otpada, ponovne uporabe, popravaka, prepravaka, upcycling-a tekstila, anti-konzumerizma i volontiranja u zajednici da se prijave na intenzivni tečaj za osposobljavanje volonterstva u razdoblju od 13. ožujka do 17. travnja.

Ideja tečaja je osposobiti grupu ljudi (5-10 sudionika_ca) kako bismo zajedničkim snagama uspostavili redovitu praksu popravaka tekstila u zajednici. Cilj je razviti vještine za produljenje životnog vijeka odjevnih predmeta i posljedično smanjiti nastanak otpada, kao i pritisak na kupnju novog.

Tko se može prijaviti na tečaj?

Svaka osoba sposobna pratiti radionice na hrvatskom jeziku i redovno sudjelovati na radionicama i praktičnom radu.

Kako se prijaviti?

Prijaviti se možete do nedjelje 3. ožujka u ponoć putem online obrasca.
Ako imate bilo kakva pitanja o samom tečaju javite se e-mailom na adresu ana@zelena-akcija.hr najkasnije do kraja dana 1. ožujka 2024. godine.
Svima prijavljenima javit ćemo do 5. ožujka jesu li prošli u uži odabir. S onima koji su ušli u uži odabir, prema potrebi ćemo dogovoriti termin intervjua. Proces odabira sudionika bit će dovršen do 7. ožujka, kada ćemo svima iz užeg odabira javiti jesu li primljeni. Za one koji budu odabrani, tečaj počinje 12. ožujka.

Kako će tečaj biti organiziran i koliko će trajati?

Tečaj je besplatan i održat će se  u prostorijama Zelene akcije u Zagrebu (Frankopanska 1, Zagreb). Sastojat će se od 9 teorijskih i praktičnih radionica i pripadne prakse.
Radionice će se održavati srijedom i petkom od 18 do 20.30 sati u razdoblju između 12. ožujka i 17. travnja. Znanje i vještine cijelog kolektiva gradit ćemo postupno. Gradivo svake radionice oslanjat će se na gradivo prethodnih radionica. 

Tečaj započinjemo međusobnim upoznavanjem i učenjem o praksama ponovne uporabe. Međusobno upoznavanje, kao i upoznavanje s temom, važan su dio procesa izgradnje funkcionalne grupe koja će u razdoblju od nekoliko tjedana biti obučena za organizaciju samopopravnih radionica tekstila.
U praktičnom dijelu tečaja proći ćemo sve: od uvođenja konca u iglu, šivanja gumba preko kreativnog krpanja i zakrpavanja do rada na jednoj od naših predivnih retro šivaćih mašina.
Budući da Zelena akcija ima više organizacijskog, a manje praktičnog iskustva s popravcima, imat ćemo podršku Snježane Horvatić Popović, tekstilne dizajnerice, strastvene volonterke i vlasnice obrta Param Param. Ona će nas strpljivo podržavati i mentorirati tijekom cijelog tečaja.


NAPOMENA: U tjednu 27.3. i 29.3. pauziramo zbog održavanja Swap party-a u istom terminu.

Kome je tečaj namijenjen?

Tečaj je namijenjen pojedincima i pojedinkama svih dobnih skupina i različitih identiteta s interesom za šivanje, kao i volontiranje u zajednici. Budući da sami tečajevi šivanja nisu rijetkost, fokus ovog tečaja bit će na prenošenju znanja i vještine šivanja na zajednicu, što će ga učiniti posebnim.

U međuvremenu, aktivno potičemo razvoj osobnih vještina usmjerenih na smanjenje nastanka otpada, ponovnu uporabu i popravljanje, budući da te vještine imaju izravan pozitivan utjecaj na okoliš

Broj sudionika i kriteriji odabira

Tečaj je  otvoren za maksimalno 10 polaznika i polaznica. 

Želimo uključiti sudionike s različitim znanjem i iskustvom, od onih koji već samostalno koriste šivaću mašinu do onih koji tek počinju i nemaju iskustva u šivanju. Na taj način nastojimo omogućiti što više razina prijenosa znanja i vještina kako unutar, tako i izvan kolektiva.

Budući da i dalje postoje predrasude u društvu prema određenim rodovima u vezi s aktivnostima poput šivanja, jedan od ciljeva ovog tečaja je izazvati te rodne stereotipe i potaknuti raznolikost. Stoga posebno potičemo prijave onih koji se identificiraju kao muškarci, kako bismo promovirali inkluzivno okruženje i dokazali da vještine popravaka nisu ograničene na određeni rod.

Od  polaznika_ca očekujemo:

  • susretljivost i pristupačnost jer će u sklopu prakse raditi s korisnicima, tj. ljudima
  • odsustvo predrasuda i poštovanje različitosti - prostor Zelene akcije izrazito je prijateljski nastrojen prema izbjeglicama i drugim migrantima, LGBTIQ+ ekipi, manjinama i svima ostalima koji su deprivilegirani i isključeni
  • predanost i strpljenje, bilo da dolazite s višom razinom znanja i pomažete drugima ili nižom razinom znanja gdje tek morate učiti osnove
  • odgovornost jer radimo kao kolektiv pa se od nas očekuje da se pojavimo kada smo se dogovorili, napravimo ono što smo preuzeli te imamo poštovanja prema tuđim stvarima koje pokušavamo popraviti
  • redovito pohađanje bez obzira na početno iskustvo budući da od samog početka želimo izgraditi kulturu dijeljenja znanja i učenja jedni od drugih
  • izostanak s najviše dvije radionice zbog kratkog trajanja tečaja.

Što nakon tečaja?

Želimo popularizirati kulturu ponovne uporabe i popravaka te pokrenuti prvi volonterski servis za šivačke popravke u Hrvatskoj, koji će biti otvoren za širu javnost. Nakon završetka tečaja, očekujemo da se pridružite našem kolektivu te da u razdoblju od najmanje godinu dana sudjelujete  jednom mjesečno u organizaciji događaja šivačkih popravaka i prenošenju znanja građanima i građankama koji dolaze sa svojim oštećenim ili poderanim stvarima.

___

Tečaj se održava u sklopu projekta Towards Communities of Reuse Practices, financiranog kroz Erasmus+ program Europske unije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.