hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predstavnik okolišnih udruga iz Hrvatske sudjelovao u raspravi o energetskoj budućnosti Europe

Jučer, 27. travnja, se u Europskom ekonomskom i gospodarskom odboru (EGSO), savjetodavnom tijelu EU-a, održala rasprava s Potpredsjednikom Europske komisije, g. Marošom Šefčovičem, o prijedlogu zakonodavnog paketa „Čista energija za sve Europljane“.

U raspravi je sudjelovao i predstavnik okolišnih udruga iz Hrvatske u EGSO-u, Toni Vidan, kao potpredsjednik EGSO-ve Stručne skupine za promet i energiju te jedan od autora EGSO-vih savjetodavnih dokumenata na tu temu (tzv. „Mišljenja“).

U svom je izlaganju naš predstavnik, pored predstavljanja EGSO-vog dokumenta, postavio pitanja g. Šefčoviču o tome kako Komisija misli unaprijediti predloženu novu regulativu da bi se osiguralo poticajno uključivanje građana_ki i energetskih zadruga u proizvodnju zelene energije na budućem zajedničkom energetskom tržištu EU-a.

Europska je komisija krajem prošle godine predstavila veliki zakonodavni paket za reguliranje energetskog sektore u periodu nakon 2020. pod nazivom „Čista energija za sve Europljane”. Paket uključuje prijedloge novih direktiva s područja modela tržišta električne energije, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti zgrada, upravljanja te brojnih drugih područja. Ovim prijedlozima, kako tvrdi Europska komisija, stvaraju se pretpostavke ispunjenja ciljeva njenog prioritetnog projekta „Energetska unija“, poput energetske učinkovitosti na prvom mjestu ili svjetski vodećeg položaja EU-a u području obnovljivih izvora energije.

U svom dokumentu EGSO pozdravlja paket za „Čistu energiju“ kojim se nastoji ubrzati, preobraziti i učvrstiti prijelaz gospodarstva EU-a na čistu energiju, uz istodobno ispunjavanje važnih ciljeva gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta.

EGSO podržava isticanje središnje uloge građana_ki i potrošača_ica u Energetskoj uniji, ali pita se jesu li zakonodavni prijedlozi dovoljno specifični kako bi se to postiglo. Kao treće, energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije od ključne su važnosti za ostvarivanje ciljeva klimatske politike EU-a, ali postoje zabrinutosti o tome nudi li energetsko tržište jednake uvjete koji su energiji iz obnovljivih izvora potrebni kako bi se mogla natjecati s drugim energentima.

Kao četvrto, Odbor izražava duboku zabrinutost u pogledu dostatnosti prijedloga za rješavanje mogućih neusklađenosti u provedbi i ambicijama na razini država članica. Kao posljednje, EGSO pozdravlja namjeru EU-a da uspostavi Opservatorij za energetsko siromaštvo, no ističe kako i dalje postoji potreba za usklađenim pristupom suzbijanju energetskog siromaštva.
 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.