hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pozivamo vas na tribinu "Černobil: tragedija i prekretnica, 30 godina poslije"

Chernobyl

Zelena akcija vas poziva na tribinu "Černobil: tragedija i prekretnica, 30 godina poslije" koja će se održati u utorak, 26. travnja, u 14:00 sati. Tribina se održava u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1, u dvorištu.

Uvodničari Vesna Teršelič i Toni Vidan, aktivni sudionici antinuklearne kampanje potaknute černobilskom katastrofom, iznijet će svoja sjećanja i viđenje utjecaja ovog događaja koji je, po mnogima, bio presudan u urušavanju političkog povjerenja u sovjetski režim te imao iznimno velik utjecaj na razvoj okolišnog pokreta širom Europe. Svakako je velik utjecaj imao na razvoj zelenih inicijativa u Hrvatskoj, tadašnjoj Jugoslaviji i cijelom svijetu.

U Zagrebu, svega nekoliko dana prije ove tragedije, osnovan je Svarun, ekološko i mirovno udruženje, čiji su suosnivači bili i uvodničari ove tribine. Svarun je pokrenuo prvu pravu okolišnu kampanju upravo na temu nuklearne energije, potaknut Černobilskom katastrofom. Svarun je svojim djelovanjem doprinio  razvoj civilnog pokreta u narednom razdoblju te je u mnogočemu bio prethodnica današnje Zelene akcije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.