hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pozivamo vas na predavanje o urbanom pčelarstvu

Slika pcelice

Info centar Zelene akcije vas poziva na predavanje o urbanom pčelarstvu koje će se održati u utorak, 1. listopada, s početkom u 20:00 sati, u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, u dvorištu).

Da bi se bavili uzgojem pčela ne morate nužno živjeti na selu. Pčelarstvo postaje sve popularnija aktivnost među stanovnicima brojnih svjetskih velegradova – od New Yorka do Londona i Pariza. Značaj pčela za oprašivanje i zdravlje biljaka jednak je u gradu kao i na selu. Također, čini se da gradovi – zbog izostanka industrijske poljoprivrede i masovne primjene pesticida – pčelama postaju sve poželjnije mjesto za život.

U Zagrebu primjera organiziranog urbanog pčelarstva gotovo da i nema, no sve je više košnica koje su u gradu izgradile same pčele – na drveću, prometnim znakovima, semaforima, dijelovima zgrada... Takve košnice najčešće ostaju neprimijećene, a kada ih se primijeti obično u vrlo kratkom roku bivaju uklonjene. Razlog tome je u najvećem broju slučajeva strah stanovništva, iako svaka košnica u gradu ne predstavlja nužno opasnost za ljude.

O tome koje su mogućnosti za bavljenje pčelarstvom u Zagrebu (kao i u drugim gradovima) i značaju pčela za biljke, tj. zelenilo u gradu, govorit će Damir Rogulja, predsjednik udruge Pčelinjak i volonter zagrebačkog Pčelarskog dežurstva – službe koja izlazi na teren slijedom prijava o košnicama u gradu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.