hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pozivamo Vas na panel raspravu "Znanost klimatskih promjena i Hrvatska"

Krapanj

Pozivamo Vas na panel raspravu "Znanost klimatskih promjena i Hrvatska" koja će se održati 23. travnja 2014. u 10:00 u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb. Na panel raspravi koju organiziraju Zelena akcija, Grupa 22 i Heinrich Böll Stiftung-Hrvatska, predstavit će se izvještaj UN-ovog Međuvladinog panela o promjeni klime (IPCC) te prikazati spoznaje o implikacijama tog izvještaja za Hrvatsku.

Održavanje ove panel rasprave podržao je i predsjednik RH, prof. dr. sc. Ivo Josipović, koji će kratko osobno pozdraviti skup.

Međuvladin panel Ujedinjenih naroda o promjeni klime je trenutno u postupku objavljivanja svog 5. globalnog izvještaja procjene klimatskih promjena (AR5). U rujnu prošle godine je objavljen prvi dio izvještaja koji se fokusira na fizikalnu znanost klimatskih promjena, tj. rezultat prve radne grupe (WG1). Krajem ožujka objavljen je drugi dio izvještaja koji se fokusira na društvene i ekonomske posljedice klimatskih promjena (WG2), a upravo ovih dana objavljen je i treći dio izvještaja koji se fokusira na mjere za ublažavanje klimatskih promjena (WG3).

Tim povodom te povodom Dana planete Zemlje, organiziramo 23. travnja panel raspravu na kojoj će kratko biti prikazana sva tri dijela klimatskog izvještaja kao i uvidi domaćih znanstvenika/ca o poukama globalnog izvještaja za Hrvatsku. Raspravu će uvodnim izlaganjima otvoriti prof. dr. sc. Mirko Orlić (Geofizički odsjek: PMF Zagreb, jedan od recenzenata posljednjeg IPCC izvještaja WG1), prof. dr. sc. Lučka Kajfež Bogataj (Biotehniška fakulteta Ljubljana, jedna od urednica posljednjeg IPCC izvještaja WG2), dr. sc. Igor Matutinović (GfK) i dr. sc. Mladen Domazet (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Grupa 22).

Ovime želimo pokrenuti i javnu raspravu povodom povijesne konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se u prosincu 2015. godine održati u Parizu. Na toj konferenciji će svjetske vlade imati posljednju priliku da se dogovore oko prvog univerzalnog obvezujućeg sporazuma koji bi jamčio radikalno smanjenje emisija stakleničkih plinova kako u slijedećih nekoliko desetljeća ne bismo prešli granicu nepopravljive razorne promjene klime. Treba napomenuti da prema ISSP istraživanju stavova hrvatskih građana/ki iz 2013. godine čak 60 % građana/ki smatra klimatske promjene ozbiljnim problemom te ih isto toliko drži da Hrvatska čini premalo u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Hrvatska je sada punopravna članica EU, no bilo bi pogrešno pretpostaviti da se hrvatska klimatska politika sada svodi samo na slijeđenje zajedničke vanjske politike EU. Smatramo da Hrvatska povodom IPCC izvještaja i konferencije u Parizu treba osvijestiti utjecaj klimatskih promjena na vlastiti razvoj te kreirati proaktivniju, distinktivnu i progresivniju klimatsku politiku nego do sada, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu.

Održavanje ove panel rasprave podržali su:

  • Centar za istraživanje integralne održivosti i održivog razvoja - IOOR, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
  • Državni hidrometereološki zavod (DHMZ)
  • Ekonomski institut, Zagreb
  • Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu
  • Hrvatski studiji, Sveučilište u Zagrebu
  • Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ)
  • Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru
  • Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu
  • UNDP-United Nations Development Programme - Hrvatska
  • Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND)

Program panel diskusije:

  • 10:00 - 11:30 - Uvodna izlaganja
  • 11:30 - 12:30 - Rasprava
  • 12:30 - 13:30 - Ručak

Ukoliko ste u mogućnosti, molimo vas da potvrdite svoje sudjelovanje na maruska@zelena-akcija.hr

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.