hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Poziv na trening 'Kotačić promjene: Uspostavi svoju lokalnu grupu!'

97689710 1989270601208052 286282209051017216 n

VAŽNO: Molimo sve koji su se prijavili do 26.5. da nam pošalju svoj e-mail na adresu: info@zelena-akcija.hr. Isprike što opcija nije bila uključena odmah i hvala!

Aktivistička grupa Zelene akcije poziva vas da se odazivom na dvodnevni trening “Kotačić promjene: Uspostavi svoju lokalnu grupu!” uključite u projekt SYSTEM:RESET koji provodi 8 organizacija mladih iz 8 europskih država.

Treningom nudimo prijenos znanja, kontinuirano mentorstvo i početna sredstva za pokretanje i vođenje lokalnih grupa diljem Hrvatske. Trening će se održati od 13. do 14. 6. u Zelenoj akciji u Zagrebu. Troškovi hrane, smještaja i putovanja do Zagreba bit će pokriveni od strane Zelene akcije.

*S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa, postoji mogućnost prilagodbe sadržaja treninga u online obliku.

Imate manje od 30 godina i ideju kako aktivno doprinijeti boljitku vaše lokalne zajednice? Smatrate da mladi trebaju prostor u kojem imaju mogućnost razvijati vlastite aktivnosti? Želite okupiti ljude oko svoje ideje, aktivirati vašu lokalnu zajednicu i pokrenuti promjene u vašoj neposrednoj okolini? Spremni ste na akciju?

O čemu je riječ?

Misija Aktivističke grupe Zelene akcije, pored podrške kampanjama Zelene akcije,  je  pomoć u razvoju novih aktivističkih grupa diljem Hrvatske, koje se vode načelima okolišne, društvene i ekonomske pravde.
Smatramo kako je pravo vrijeme za pokretanje aktivnih prostora za mlade kako bi se izgradili što veći kapaciteti za učinkovito i raznovrsno djelovanje u različitim područjima. Od prava marginaliziranih društvenih skupina do zaštite okoliša, ljudskih i ženskih prava pa i općenito aktivnosti umrežavanja i osnaživanja lokalne zajednice. Cilj nam je prenijeti svoje iskustvo te potaknuti i osnažiti motivirane pojedince i pojedinke na pokretanje vlastitih inicijativa ili ojačavanje kapaciteta za djelovanje unutar novih ili već postojećih struktura.

Kako će to izgledati?

Aktivistička grupa Zelena akcije osmislila je dvodnevni trening na kojem ćete imati priliku upoznati mlade s područja čitave Hrvatske, razmijeniti iskustva djelovanja unutar različitih lokalnih zajednica i razvijati vlastite ideje za uspostavljanje lokalnih grupa mladih. Bitno za naglasiti je kako nakon treninga cijela priča ne završava, već tek počinje! Pojedinci i pojedinke koje na treningu uspješno razviju svoju ideju i odluče je provesti, dobit će kontinuiranu mentorsku podršku od strane aktivista i aktivistkinja Zelene akcije, kao i početnu financijsku podršku potrebnu za realizaciju svojih ideja. Također će im se, bez obveze, pružiti prilika za sudjelovanje na ljetnom kampu mladih aktivista i aktivistkinja iz cijele Europe na kojem će se razmjenjivati iskustva pokretanja lokalnih grupa.

Što ćete i kako naučiti?

Na ovom praktičnom treningu zajedno ćemo putem teorije, rasprava i interaktivnih vježbi ovladati osnovama uspostavljanja i vođenja grupa te projektnog menadžmenta, kako bi sudionici_e bili spremni sami ili u grupi omogućiti aktivne prostore unutar vlastite zajednice te bili sposobni upravljati projektnim aktivnostima i budžetom. Osnova treninga je neformalna edukacija u kojoj zajednički uspostavljamo tzv. sigurniji prostor u kojem su sudionici i sudionice otvoreniji prema procesu učenja. Iskustvo sudjelovanja u ovom projektu uvelike će doprinijeti razvoju konkretnih vještina i alata i tvz. mekih vještina koje će doprinijeti osobnom razvoju, kao i povećati zapošljivost uključenih.

Vještine koje ćete razviti sudjelovanjem na treningu su:

  • osnove projektnog menadžmenta
  • osnove koordinacije grupe (moderacija, facilitacija)
  • upravljanje projektnim budžetom
  • kreativnost i prilagodljivost
  • upravljanje vremenom
  • sposobnost rješavanja problema
  • kvalitetno komuniciranje i slušanje
  • suradnja i timski rad
  • prezentacijske vještine

Tko se može uključiti?

Poziv je prvenstveno namijenjen mladima do 30 godina iz ruralnih područja diljem Hrvatske. Potičemo prijavljivanje tima ljudi (od 2 do 4), kao i pojedince i pojedinke bez tima. Na treningu ukupno očekujemo od 10 do 15 sudionika_ca. Poziv je jednako namijenjen onima s više i manje iskustva, studentskoj populaciji te mladima zaposlenim u privatnom, javnom ili nevladinom sektoru, a posebno potičemo prijave mladih iz podzastupljenih društvenih skupina poput nezaposlenih, mladih bez pristupa visokom obrazovanju, mladih žena iz ruralnih sredina, LGBTIQ+ zajednice te pripadnika_ca nacionalnih i vjerskih manjina.

Prijaviti se možete putem online obrasca najkasnije do 1. lipnja 2020. do kraja dana. Rezultate ćemo javiti do 3. lipnja 2020 godine.

Radujemo se vašim prijavama i prilikama za upoznavanje, razvoj novih ideja i grupa.

--------------

Ova aktivnost održava se u sklopu projekta SYSTEM:RESET, kojeg Zelena akcija provodi s mrežom Young Friends of the Earth Europe, čiji je cilj podržati mlade u aktiviranju lokalne zajednice. Aktivnost je sufinancirana sredstvima programa Europske Unije Erasmus +.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.