hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Poziv na predavanje "Inicijativa Zeleno Borovje - kronologija jedne Borbe"

01

Pozivamo vas na predavanje "Inicijativa zeleno Borovje - kronologija jedne borbe" koje će Nikola Biliškov, sudionik inicijative, održati u srijedu 18. svibnja u 19 sati u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, u dvorištu, prvi kat).

U betonsko-asfaltnom moru naših gradova, zelene površine sve više poprimaju lik sićušnih otočića. Ti otočići, pozornice života u zajednici, ne samo da su sve manji nego su i sve rjeđi. Diktat privatnog interesa, koji dovodi do promjena urbanističkih planova, zamjena zemljišta i drugih procesa, briše te zelene točkice s gradskih mapa. Interes je građana, međutim, održati te zelene površine u svojim naseljima, jer to su mjesta opuštenog druženja i bezbrižne dječje igre, ukratko mjesta zajedništva. Drugim riječima, to su prostori kojima građani svojim neposrednim djelovanjem, u skladu sa svojim potrebama, daju sasvim konkretnu namjenu.

Jedan od primjera opisane uzurpacije javnog prostora je i izgradnja velike stambene zgrade na mjestu livade, koju su stanovnici zagrebačkog naselja Borovja koristili kao javni park i dječje igralište. Kronologija tog slučaja i građanskog otpora toj uzurpaciji njihovog životnog prostora ilustracija je procesa što se odvijaju diljem Zagreba. Predavanje će biti potkrijepljeno pregledom (pokušaja) komunikacije građana s nadležnim institucijama, medijskim prilozima, a prikazat će se i dokumentarni film „Park u izgradnji“ Gorana Devića, što je nastao za vrijeme akcije za spas livade u Borovju.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.