hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Poziv na aktivnosti Zelene akcije povodom Dana planeta Zemlje 2011.

Vjetrenjace manje2

Dan planeta Zemlje se u cijelom svijetu obilježava 22. travnja kako bi se mobilizirala javna podrška zaštiti okoliša. Zelena akcija obilježava Dan planeta Zemlje od 1997. godine tako što u hrvatskoj javnosti nastoji podići svijest o jednoj prioritetnoj okolišnoj temi. Ove godine smo odlučili Dan planeta Zemlje posvetiti održivoj energetici kao glavnom rješenju za problem klimatskih promjena.

Aktualna hrvatska energetska politika se bazira na lošoj Strategiji energetskog razvoja iz 2009. koja uvelike zanemaruje obnovljive izvore energije, a predviđa gradnju dvije nove termoelektrane na ugljen te otvara vrata gradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj. Divljanje cijena fosilnih goriva i havarija u Japanu uz skoru 25-godišnjicu katastrofe u Černobilu, jasno nas upozoravaju da hrvatska energetska budućnost mora prije svega biti temeljena na energetskoj učinkovitosti te obnovljivim izvorima energije.

Pozivamo predstavnike medija na predstavljanje dokumenta Stajalište Zelene akcije o energetskoj politici Republike Hrvatske koje će se održati u srijedu 20.4. u 12:00 h u dvorani Zelene akcije, Frankopanska 1.

Ovaj dokument od 15-ak stranica sadrži porazne podatke o korištenju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj te analizu energetskih trendova u državama Europske unije. Poseban naglasak je stavljen na neiskorišteni potencijal za investiranje u obnovljive izvore energije. Primjerice Hrvatskoj je kroz razne regionalne fondove dostupno čak 1,3 milijarde EUR-a poticaja za projekte energetske učinkovitosti, a Hrvatska bi mogla povući znatan dio tog novca kad bi postojala politička volja i jasna energetska politika. Dokument sadrži i ključne zahtjeve Zelene akcije vezane uz hrvatsku energetsku politiku koji su u ovoj predizbornoj godini prvenstveno usmjereni prema svim političkim strankama koje bi u svojim programima svakako trebale imati i elemente održive energetske politike.

RASPORED AKTIVNOSTI ZELENE AKCIJE POVODOM DANA PLANETA ZEMLJE 2011.
(ako nije posebno naznačeno događanja se održavaju u prostorijama Zelene akcije)

Srijeda 20.4.
12:00 - 13:00 - Predstavljanje Stajališta Zelene akcije o energetskoj politici Republike Hrvatske
11:00 - 19:00 - Izložba za građane "Budućnost je obnovljiva"

Četvrtak 21.4.
11:00 - 19:00 - Izložba za građane "Budućnost je obnovljiva"
    
Petak 22.4.
11:00 - 19:00 - Izložba za građane "Budućnost je obnovljiva"
18:00 - 20:00 - Prikazivanje dokumentarnih filmova o Černobilu

Utorak 26.4.
12:00 - 12:30 - Performance povodom 25-godišnjice tragedije u Černobilu (Trg bana J. Jelačića)
18:00 - 20:00 - Predavanje Roberta Fabera "Mitovi o nuklearnoj energiji"

Dokumenti

Stajalište Zelene akcije o energetskoj politici Republike Hrvatske

PDF 1.32 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.