hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Povodom Dana bez automobila izvedena akcija "Žutom trakom samo u tramvaju"

Img 4945

Zelena akcija je danas u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila održala akciju “Žutom trakom samo u tramvaju”.

Desetak aktivista je na žutoj traci u Frankopanskoj ulici postavilo niske fizičke prepreke, prezentirajući time praksu europskih gradova koji su na taj način dodatno osigurali funkcioniranje žute trake kako bi javni prijevoz bio brži. Od Grada Zagreba zahtijevamo fizičko odvajanje žute trake od ostatka kolnika kako automobili ne bi mogli lako ulaziti u koridor predviđen za tramvaj, a dok se to ne dogodi, od MUP-a zahtijevamo da osigura poštivanje žute trake.

U postojećoj situaciji u Zagrebu, velik broj vozača automobila ne percipira žutu traku kao signalizaciju koju su obvezni poštivati. Automobili u Zagrebu voze na trasi sredstava javnog prijevoza i time znatno usporavaju gradske tramvaje i autobuse. Prosječna brzina vožnje tramvaja se posljednjih godina s niskih 14 km/h spustila na sramotnih 10 km/h. Zbog toga je sustav javnog prijevoza neatraktivan širem broju građana, koji zbog nepostojanja kvalitetne alternative odlučuju koristiti automobil i time stvaraju dodatne gužve na cestama. Posljedica je dodatno usporenje tramvaja i autobusa i na taj način se zatvora krug neučinkovitog prometnog sustava u Zagrebu. Rješenje ovog problema je primarno u poboljšanju kvalitete javnog prijevoza koji mora biti brži, točniji i redovitiji, a fizičko odvajanje žute trake je prvi korak u tom smjeru.

Kontakt:
Bernard Ivčić, voditelj transportnog programa Zelena akcije, 099/314 9138

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.