hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

„Potencijalnim investitorima“ bez novca Vrdoljak nudi i pomorsko dobro

Vrdoljak

S obzirom da Ministarstvo gospodarstva koristi krinku tehničkih izmjena Zakona o strateškim investicijskim projektima (ZOSIP) kako bi u njega ubacilo nove sporne sadržaje, Zelena akcija i GONG ponovo traže od Vlade da odustane od Zakona koji samo nekim poduzetnicima osigurava povlaštenu podršku države.

Umjesto najavljenih pozitivnih učinaka na gospodarstvo i razvoj, aktualni nacrt o kojem je jučer završeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću zapravo legalizira hrvatski status quo – zemlje neefikasne uprave koja nema viziju niti kompetencije za upravljanje razvojem. Ozbiljne investitore sa zatvorenim financijskim konstrukcijama može privući samo ozbiljna država s uređenim i efikasnim sustavom javnog upravljanja. Ovakve prečice mogu privući u prvom redu špekulante.

Prema aktualnom nacrtu, uvodi se nova kategorija tzv. „potencijalnih investitora“ i „potencijalnih strateških projekata“ koji svoje projekte mogu realizirati i na pomorskom dobru, ako ono čini funkcionalnu i poslovnu cjelinu sa zemljištem u većinskom državnom i/ili lokalnom vlasništvu. Time se čak i onima koji imaju osiguranih tek 10% sredstava za realizaciju projekta otvara mogućnost za devastaciju posebno zaštićenog prostora. Naime, s obzirom da se prema ZOSIP-u strateškim investicijskim projektima smatraju samo oni koji podrazumijevaju gradnju, potpuno je nerazumljiva i obmanjujuća tvrdnja Ministarstva gospodarstva da izmjene zakona neće imati značajan učinak na okoliš, kao da pomorsko dobro nije dio okoliša.

Nadalje, pod krinkom „lakšeg i fleksibilnijeg podnošenja financijske dokumentacije vezane uz projekt“ novom kategorijom „potencijalnih investitora“ koji imaju tek 10% osiguranih sredstava za realizaciju projekata umjetno će se napumpavati liste „potencijalnih projekata“. Drugim riječima, crpit će se resursi javnih institucija za servisiranje poduzetnika čiji su projekti daleko od realizacije, bez doglednog učinka na povećanje broja radnih mjesta i gospodarskog razvoja Hrvatske.

K tome, prijedlog izmjena Zakona predviđa i produljenje rokova javnoj upravi za obradu zahtjeva investitora, čime se ponovno potvrđuju naše izvorne kritike da se radi o nerealnim rokovima koji dodatno destabiliziraju ionako loše organiziran i prenapregnut sustav pružanja administrativnih usluga investitorima. Budući da obrazloženje izmjena ne sadrži niti jedan jedini podatak o dosadašnjim rezultatima provedbe Zakona o strateškim investicijskim projektima, od Vlade tražimo da naruči i objavi nezavisnu procjenu dosadašnje provedbe i učinaka ZOSIP-a s egzaktnim pokazateljima: koliko je uopće investitora uvršteno na listu, o kojim i kakvim se projektima radi, dokle je stigla realizacija i koja je ekonomska i razvojna dobit za Hrvatsku i njene građane?

Konačno, upozoravamo da se ove izmjene Zakona guraju u hitnu proceduru s potpuno neadekvatnim obrazloženjem i dokumentom Prethodne procjene učinka propisa, koji ignoriraju izmjene u odnosu na nove kategorije investitora i projekata bez zatvorene financijske konstrukcije čak i na pomorskom dobru. Prethodna procjena učinaka izmjena ovog Zakona čista je lakrdija i uvreda za zainteresiranu javnost, ali i sve javne službenike koji proteklih godina rade na razvoju ovog alata čija je svrha donošenje kvalitetnijih i provedljivijih propisa. Stoga su Zelena akcija i GONG danas podnijeli zahtjev Vladi i njenom Uredu za zakonodavstvo za stručnom recenzijom ovakve Prethodne procjene učinaka propisa i zaustavljanjem izmjena ionako lošeg Zakona na još goroj podlozi.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.