hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Poseban zakon o LNG terminalu je neprihvaljiv!

2920967582 a8180ef6b4

Ukoliko su točni medijski napisi da Vlada Republike Hrvatske priprema poseban zakon o LNG terminalu na otoku Krku, Zelena akcija će se tome oštro usprotiviti jer je takav zakon skandalozan.

„U subotu je u Novom listu* objavljena informacija kako Vlada RH planira novi zakon koji bi ubrzao proces gradnje LNG terminala. To nas uvelike podsjeća na Zakon o igralištima za golf koji je nakon naše kampanje ukinut jer je bio protuustavan“, komentirala je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Podsjećamo, Zakonom o igralištima za golf je golf proglašen pitanjem od državnog interesa i izjednačen sa gradnjom autocesta ili pitanjima obrane RH, a na štetu drugih investicija. Da je ostao na snazi, taj bi zakon omogućio apartmanizaciju i bogaćenje investitora nauštrb lokalne zajednice te doprinio devastaciji i privatizaciji poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

U slučaju plutajućeg LNG terminala na Krku, projektu se službeno usprotivila Skupština Primorsko-goranske županije. Smatra kako zahvat nije prihvatljiv jer će imati negativne utjecaje na krajobraz, more i korištenje prostora te da ne donosi koristi lokalnoj i regionalnoj zajednici. To pokazuje još jednom da Vlada ignorira glas lokalne zajednice.

Zakonom o LNG-u, slično kao sa Zakonom o igralištima za golf, bi se preferirao jedan energetski projekt, koji se u ovom slučaju temelji na fosilnom gorivu. Pri tome bi ostali projekti, uključujući i potencijalne npr. male projekte obnovljivih izvora energije koje bi razvijali udruženi građani i građanke, bili zanemareni i suočeni s uobičajenim administrativnim preprekama.

„Neshvatljivo nam je da Hrvatska i dalje proglašava štetne projekte strateškima, ignorira mišljenje građanki i građana te donosi posebne zakone kako bi se ubrzali procesi izgradnje. S druge strane, čini malo ili ništa po pitanju razvoja i investicija u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost za što naša država ima velik potencijal“, dodala je Mileta.

Zelena akcija se protivi izgradnji LNG terminala na otoku Krku kao i svoj novoj popratnoj plinskoj infrastrukturi u Hrvatskoj. Plin nije tranzicijsko gorivo jer će produljiti našu ovisnost o fosilnim gorivima, usporiti prelazak u niskougljično društvo i pogoršati već postojeće posljedice klimatskih promjena.

*Članak u Novom listu

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.