hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Plomin C uzrokovao bi milijunske gubitke

„Novoizgrađena slovenska termoelektrana (TE) Šoštanj 6 u iduće 3-4 godine stvorit će oko 200 milijuna eura gubitka.“, poručio je na jučerašnjoj tribini u Zagrebu Blaž Košorok, generalni direktor slovenske elektroprivrede (HSE – Holdinga slovenske elektrane).

Tribinu su  organizirali  Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra, a uvodna izlaganja, osim g. Košoroka, održali su Lidija Živčić iz slovenske udruge FOCUS te Bernard Ivčić iz Zelene akcije. Bili su pozvani i ministar gospodarstva Vrdoljak te predsjednik uprave HEP-a, ali niti jedan se nije odazvao pozivu niti su se iz Ministarstva i HEP-a ispričali za nedolazak.

Ovako velik financijski gubitak koji će nastati zbog TE Šoštanj 6 je važno upozorenje za Vladu RH i HEP koji i dalje nastoje izgraditi TE Plomin C. HEP se obvezao da će kupovati minimalno 50% električne energije iz Plomina C, zbog čega je njena cijena ključan element planiranog ugovora. Informacije koje su dolazile u medije govorile su kako japanski investitor traži garanciju za gotovo dvostruko višu cijenu električne energije od one koja je dostupna na europskom tržištu, čime bi se stvorili veliki financijski gubici. Na taj način bi se zarada koju ostvarujemo proizvodnjom jeftine struje u hidroelektranama dugoročno preusmjerila u pokrivanje velikih troškova Plomina C u stranom vlasništvu. HEP odbija javno objaviti informacije o cijeni te o ostalim elementima predviđenog ugovora.

G. Košorok, koji  je rukovodeću poziciju slovenske elektroprivrede  preuzeo u trenutku kada je Šoštanj 6 već bio u fazi izgradnje,  na tribini je ustvrdio je kako je nova TE na ugljen bila nužna Sloveniji ali da je cijeli proces morao biti puno transparentniji i kvalitetnije vođen, uz više komunikacije s javnošću. Međutim, Lidija Živčić koja je vodila kampanju protiv izgradnje ove TE, rekla je kako je Šoštanj 6 bio nepotreban te da i bez ovog objekta Slovenija može zadovoljiti svoje energetske potrebe. Ukazala je i na lažna obećanja koja su prethodila gradnji ove TE: „Tvrdili su da će ova investicija osigurati 3.500 radnih mjesta, a sada je prema podacima iz investicijskog programa jasno kako će projekt zapravo samo zadržati 200 postojećih radnika.“

Slovenska policija je zbog sumnje u kazneno djelo prevare podignula optužnicu protiv 10 osoba vezano uz korupciju prilikom pripreme i izgradnje TE Šoštanj 6. Glavni izvođač radova na Šoštanju 6 bila je tvrtka Alstom, koja bi trebala biti i glavni isporučitelj radova i opreme za Plomin C. U konačnici, cijena izgradnje TE Šoštanj 6 bila je oko 40% viša od prvobitno predviđene.

Bernard Ivčić je naveo kako je cijena obnovljivih izvora energije postala konkurentna s ugljenom. Omjer proizvodnje električne energije iz ugljena u usporedbi s onom iz obnovljivih izvora prije četiri godine iznosio je 7:1, sada je nešto niži od 2:1, s izgledima da dosegne 1:1 u idućih godinu – godinu i pol . U takvim uvjetima imperativ mora biti upravo ulaganje u obnovljive izvore te potpuno odustajanje od novih termoelektrana na ugljen. Planirani vijek trajanja Plomina C je do 2060. ili čak 2065 godina. Potpisivanje ugovora za izgradnju te njegova realizacija bile bi dugoročan uteg oko vrata cijelog državi, a njegovi potpisnici ostali bi zapamćeni kao neprijatelji interesa hrvatskih građana.  Zbog negativnog utjecaja na okoliš, zbog neisplativosti, zbog uključenosti korumpiranih tvrtki te zbog protivljenja građana, vrijeme je da Vlada i HEP konačno odustanu od Plomina C te da se usmjere na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.