hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pametne škole - opremanje solarnog laboratorija u Gimnaziji Živinice (BiH)

Img 5693 1160x700

U Gimnaziji Živinice, u razdoblju od 1. do 3. travnja, odvila se aktivnost opremanja solarnog laboratorija.

JU Gimnazija Živinice i osnovna škola Antun Mihanović iz Slavonskog Broda pobjednice su u natjecanju u štednji energije u kojem je sudjelovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko – posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) s ukupno oko 38.000 učenica i učenika, nastavnika i drugih zaposlenika škola. Natjecanje je organizirano u sklopu projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“.

Pobjednice kao nagradu dobivaju fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji se u suradnji s učenicima i osobljem škole oprema s uređajima koji koriste solarnu energiju. Profesorice fizike Muljka Hamzagić i Senka Šehović, uz podršku mentora iz Centra za razvoj i podršku Tuzla  i Zelene akcije, proširili su svoje znanje o obnovljivim izvorima energije. Dio aktivnosti bio je i praktični rad u kojem su učenici_e sudjelovali_e u izradi uređaja i njihovom programiranju.

Tako su učenici i učenice Gimnazije Živinice sudjelovali_e u izradi solarne sušare, solarnog koncentratora i drugih eksponata solarnog laboratorija. Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Opremanje solarnog laboratorija dio je pripreme za solarni festival koji će se održati u travnju ove godine.

Opremanje solarnog laboratorija provedeno je u sklopu implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt provode: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.