hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održivost? Prema EU, neobavezan kriterij!

Sustainabilitynotoptional01

Najnoviji nacrt smjernica za procjenu prioritetnih energetskih projekata EU-a zadržat će održivost kao NEOBAVEZNI kriterij!

EU trenutno raspravlja o petom popisu prioritetnih energetskih projekata širom (i šire) Europe. Uspješni projekti bit će označeni kao „Projekti od zajedničkog interesa“ (tzv. PCI) i ispunjavat će uvjete za dodjelu javnog novca i pomoći EU-a.

EU se pokušava svijetu prikazati kao klimatski lider, dok istovremeno najnoviji nacrt metodologije Europske komisije za odabir prioritetnih plinskih projekata za PCI popis stavlja kriterij održivosti kao neobavezan! Podsjetimo, u nacrtu 5. PCI popisa nalazi se i projekt izgradnje kopnenog LNG terminala na Krku.

Tko je odgovoran?

Ovim postupkom upravlja se putem EU uredbe o transeuropskoj energetskoj mreži (tzv. TEN-E) koja trenutno omogućuje operatorima plinskih sustava da pomognu odlučiti što plinskom sustavu treba – što predstavlja očigledni sukob interesa!

Nositelji plinskih projekata još su jednom predložili niz projekata za dobivanje statusa najvišeg prioriteta EU-a i pristup financiranju iz EU-a putem PCI popisa. Europska komisija trenutno ocjenjuje 74 plinska projekta koja će dobiti ili neće prioritetnu oznaku EU-a.

Istovremeno, lokalne zajednice protive se mnogim od ovih projekata - zapravo javno savjetovanje Europske komisije o nacrtu 5. PCI popisa iz travnja ove godine pokazalo je da se 96,4 posto javnosti protivi ovim projektima!

Kako će Komisija definirati koji se projekti na fosilna goriva uvrštavaju na PCI popis?

Komisija je 15. lipnja objavila dokument u kojem se navodi način izbora projekata i zaključila da:

  • Plinski projekti ne trebaju proći procjenu održivosti da bi se uvrstili na popis! Održivost je doslovno neobavezna.
  • To znači da je više nego vjerojatno da će deseci neodrživih plinskih projekata postati „Projekti od zajedničkog interesa EU-a“.

Dokumenti

PCI konzultacije_sažetak komentara

PDF 799 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.