hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održiva revija: “Razodjeni brzu modu”

Revija 1

Zelena akcija vas poziva na prvu održivu modnu reviju u Hrvatskoj, naziva “Razodjeni brzu modu” koja će se održati 7. prosinca s početkom u 15 sati u Pogonu Jedinstvo Trnjanska struga 34).

Ova modna revija ujedno je i cjelodnevna održiva modna zabava s elementima razmjene odjeće, obuće i modnih dodataka. Bit će i popratni sadržaj poput izložbe tekstilnih instalacija, štandova i natjecanja u izboru najbolje swap kombinacije, a sve to u ugodnoj glazbenoj atmosferi.

Ideja održive revije jest da se upoznamo s domaćim primjerima dobre prakse nasuprot štetnih poslovnih modela u kakve spada tzv. brza moda koja se temelji na otimačini zemlje, eksploataciji radne snage i prirodnih resursa, prekomjernoj proizvodnji, potrošnji i gomilanju otpada. Želimo kulturom ponovne uporabe stvoriti zajednički prostor za učenje, druženje i inspiraciju.

Na održivoj modnoj reviji ćemo imati priliku upoznati se s novom i mladom snagom osviještenih dizajnera_ica i stilista_ica koji su svjesni negativnih posljedica tekstilne industrije i prednjače u održivosti modnih praksi u Hrvatskoj. 

Ono što ćemo moći vidjeti su primjeri zero waste kolekcije, capsule kolekcije, lokalno proizvedene odjevne komade i dodatke čija proizvodnja poštuje načela transparentnosti i održivosti, kao i vintage odjeću s prostora bivše Jugoslavije koja i dalje predstavlja simbol visoke kvalitete proizvoda i bezvremenskog stila.

Kako će revija izgledati

Počet ćemo u 15 sati s registracijom sudionika_ca, upoznavanjem, druženjem, umrežavanjem, razgledavanjem izložbe i štandova i razmjenom robe.

Dinamika događaja će biti takva da će se na svaki puni sat na modnoj pisti predstaviti po jedna od kolekcija u trajanju od najviše pola sata, nakon čega slijedi kraća pauza za predah i pripremu predstavljanja sljedeće kolekcije. Za to vrijeme, posjetitelji i posjetiteljice su slobodni obilaziti štandove,  izložbu, razmjenjivati odjeću, obuću i modne dodatke i družiti se u ugodnoj glazbenoj atmosferi.

Glavne zvijezde održive modne revije su: Škola za modu i dizajn iz Zagreba, socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca, kreativni kolektiv ArtiZanat iz Zagreba i vintage trgovina odjevnih predmeta Mango Sticky Rice.

Također moramo spomenuti i Aktivističku grupu Zelene akcije koja će vam pomoći da se lakše snađete u programu i učiniti sve da vam boravak na reviji bude ugodan. Dj-ica Tahikardija će osigurati afterparty program i pobrinuti se da završetak, kao i početak, bude nezaboravan.

Što ponijeti

Osim dobre volje i znatiželje, ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene jesenske i zimske odjeće ili obuće koju želite razmijeniti i/ili vidjeti na održivoj modnoj pisti natjecanja za najbolji “swap outfit”. Također ponesite rabljene vrećice u koje ćete moći spremiti odabrane komade. 

Kome je revija namijenjena i kako se prijaviti

Namijenjena je svim ljubiteljima_cama mode koji u njoj žele uživati, a pritom ne poticati razarajući učinak tekstilne industrije na okoliš i ljudska prava. Namijenjena je i medijima koji su zainteresirani za teme održivosti, a posebice lifestyle medijima.

Prethodne prijave nisu potrebne, a ulaz je slobodan.

Program događanja

/ 15.00 - 16.00 /  Registracija posjetitelja_ica, ‘swap party’, izložba  u sklopu projekta “Threading tomorrow” i druženje uz glazbu

/ 16.00 - 16.30 / Revija Škole za modni dizajn

/ 16.30 - 17.00 / Pauza - ‘swap party’, razgledavanje štandova i izložbe, druženje uz glazbu

/ 17.00 - 17.30 / Revija Humane Nove iz Čakovca

/ 17.30 - 18.00 / Pauza - ‘swap party’, razgledavanje štandova i izložbe, druženje uz glazbu

/ 18.00 - 18.30 / Revija kreativnog kolektiva ArtiZanat

/ 18.30 - 19.00 / Pauza - ‘swap party’, razgledavanje štandova i izložbe, druženje uz glazbu

/ 19.00 - 19.30 / Revija jugoslavenske vintage odjeće trgovine Mango Sticky Rice

/ 19.30 - 20.30 / Razgovor s umjetnicom i dizajnericom Karolin Braegger

/ 19.30 - 20.00 / Pauza - ‘swap party’, razgledavanje štandova i izložbe, druženje uz glazbu

/ 20.30 - 21.00 / “Najbolji od najboljih” - pregled najboljih komada iz svih kolekcija

/ 21.00 - 21.30 / Natjecanje “Najbolji “swap outfit”

/ 21.30 - 22.00 / Najbolji swap runaway

/ 22.00 - 22.15 / Zbrajanje ocjena žirija

/ 22.15 - 23.00 / Proglašenje pobjedničke kombinacije i afterparty uz dj-icu Tahikardiju

 

Upoznajte naše kreatore_ice, dizajnere_ice, stiliste_ice, umjetnice:

  • Škola za modu i dizajn, Zagreb

Učenice_i Škole za modu i dizajn kroz modne zadatke vezane uz ekološki orijentirane modne inicijative izradili su kolekciju pod zajedničkim nazivom “Angažirana moda u zero waste konceptu”. Cilj je bio izbjeći otpad koji se stvara prilikom iskrojavanja odjeće, a on iznosi već u samom procesu izrade u prosjeku oko 15% . Svi modeli izrađeni su od pletiva koje se ne gužva, pere se na niskim temperaturama i ima dug vijek trajanja. Ekološka priča zaokružena je tako da se kolekcija ne prodaje već iznajmljuje što smanjuje gomilanje odjeće u ormaru.

  • Humana Nova, Čakovec

U Humani Novoj pokazujemo da je iz postojećeg moguće stvoriti nešto sasvim novo, spojiti nespojivo, i to samo ako u središtu rada ostane čovjek, njegova kreativnost i priroda.  Naše su kolekcije manje, tzv. “capsule” kolekcije koje su poznate po tome da dolaze u ograničenom izdanju. Spora moda nadilazi trendove i godišnje doba, a više se fokusira na funkcionalnost, kreativnost, kvalitetu i konstrukciju te originalnost, odnosno unikatnost. 

  • ArtiZanat, Zagreb

"Sporija moda - zelenija Zemlja” - i spora moda je šarolika, od sporta do elegancije, suvremenog i alternativnog pa čak i kinky stila. Uvjerit će vas u to modna revija kreativnog kolektiva ArtiZanat. Pletivo, eko print, koža, metal - članice i članovi kreativnog kolektiva različiti su po stilovima i tehnikama koje koriste, ali sve ih vežu ljepota stvaranja, transparentno poslovanje i načela održivosti.

  • Mango Sticky Rice

Mango Sticky Rice vintage dućan postoji već pet godina, a rodio se od ideje za potrebom za samostalnošću kao alternativi konvencionalnom zapošljavanju mladih ljudi u Hrvatskoj.

Asortiman dućana je odjeća izrađena u Jugoslaviji od 1940.-1990 godine. Nismo fokusirani na uvoz, sva roba koju prodajemo je iz regije - bavimo se svojim nasljeđem. Osim dućana, mi smo i mala galerija u kojoj svaka dva mjeseca predstavljamo po jednog umjetnika, a tijekom cijele godine pružamo priliku za podršku mladim umjetnicima koji se tek etabliraju. U 'Pogonu' ćemo pokazati najprodavanije komade iz naše kolekcije uključujući popularne jugoslovenske dizajnerice poput Mirjane Marić, Žuži Jelinek i Katarine Balogh. Istražite s nama povijest mode i dajte priliku održivom načinu života.

  • “Tick off” Ivane Stećuk

U suradnji s Goethe Institituom i u sklopu projekta Threading Tomorrow Ivana Stećuk će predstaviti prostornu instalaciju, dio šireg rada “Misli modu, umjetnik u pogon”. Meka (ali i mega) skulptura škara pod nazivom Thru Thick and Thin nastala je kao dio istraživanja u Borovu i simbolizira iskustva rada u industriji.

  • Rad Karolin Braegger

U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Goethe Institutom izložit ćemo rad švicarske umjetnice s bečkom adresom Karolin Braegger koja istražuje pitanja vrijednosti i prolaznosti u odnosu na "original" i "kopiju" u modnom sustavu. Umjetnica istražuje različite kulturno-političke prakse aproprijacije te korištenje referenci, nostalgije i arhiva u modi. Braegger je osmislila kolekciju koja preuzima siluete komercijalne odjeće i nadograđuje ih tekstilnim manipulacijama i eksperimentima u materijalu.

  • "Daily Thread"

 "Dail Thread" je domaća videoigra izašla prije mjesec dana na platformi Steam i koja progovara o problemima tekstilnih radnica kroz 
prizmu događaja u Manchesteru uoči prvog generalnog štrajka. Polovica prihoda od prodaje videoigre donirat će se udruzi "Labour Behind the Label" 
koja se bori za radnička prava u tekstilnoj industriji.

 

“Natjecanje za najbolji “swap outfit”

Za kraj naše održive modne revije pripremili smo prostor i vrijeme za malo hrabrosti i puno kreative i stila, uz kolektivno poslagivanje najbolje “swap” odjevne kombinacije!

Skupi svoju ekipu (vas 2-4) ili se prijavi sam_a!

Zadatak je lagan: tražimo jednu pobjedničku odjevnu kombinaciju od odjeće koju ćeš pronaći na swapu! Jedino što nam je važno je da svaki komad odjeće (osim obuće koja smije biti tvoja) bude pronađen na swapu. 

Bez brige, nisi sam_a - prijatelji_ce, drugi posjetitelji_ce revije i ekipa stilista_kinja iz Mango Sticky Ricea su tu za tebe! Imat ćeš vremena pitati za savjet i dobiti pomoć, skockati se, ušminkati i izaći na pozornicu predstavljajući svoju kombinaciju, u neformalnom tonu dakako! Moda bi trebala biti zabavna, pa zabavimo se :) 

Nakon što na pisti prouče sve odjevne kombinacije koje se natječu, žiri u sastavu dizajnera_ica koje su nastupale na modnoj reviji odlučit će o najboljoj swap kombinaciji!

Nagrade koje očekuju pobjednike_ce najavit ćemo idući tjedan - hint, vezane su uz modu i aktivizam.

Njegujmo kulturu popravaka i ponovne uporabe, a ne gomilanja otpada i konzumerizma! 

"Dani održive mode" organizirani su uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj "Dana održive mode" u isključivoj je odgovornosti Zelene akcije i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba."

Dokumenti

revija program

PDF 2.21 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.