hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održano drugo ročište o TE „Plomin C“ – presuda za 7 dana

01

Jučer je na Upravnom sudu u Rijeci održano posljednje ročište u procesu u kojem Zelena akcija i Zelena Istra tuže Ministarstvo zaštite okoliša zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu (TE) „Plomin C“. Na ročištu Sud nije donio preusudu, već će ona biti pročitana u petak 18. listopada u 09:30, također na Upravnom sudu u Rijeci.

Smatramo da smo iznijeli kvalitetne argumente te vjerujemo da će ih Sud uvažiti te odbaciti okolišnu dozvolu i time zaustaviti realizaciju ovog štetnog projekta.

Podsjetimo, TE „Plomin C“ imao bi negativan utjecaj na zdravlje građana. Prema analizi koju je napravio Greenpeace, koristeći istu metodologiju koju upotrebljava i Europska agencija za okoliš, procijenjeno je da bi onečišćenje zraka uzrokovalo preranu smrt oko 17 ljudi na godinu. Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina „Plomin C“ bio bi odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva. Osim toga, odveo bi nas u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu, s obzirom da nemamo vlastitih nalazišta ovog prljavog energenta. Ovaj projekt je i ekonomski neisplativ, ponajviše zbog obveze plaćanja emisija CO2 u skladu sa shemom trgovanja emisijama Europske unije, što znači da bi u konačnici rezultirao s višim cijenama električne energije za građane. Vrlo važno je naglasiti i da je TE „Plomin C“ u suprotnosti s prostornim planom Istarske županije, koji predviđa TE čak 4 puta manje snage, a kao energent propisuje plin.

Također, radi se o projektu za kojeg postoji vrlo nisak interes investitora. Iako je bivši Ministar gospodarstva Čačić prošle godine izjavljivao kako je za ovaj projekt zainteresirano 50-ak tvrtki iz cijelog svijeta, trenutno još samo dvije tvrtke razmatraju uključivanje u TE „Plomin C“.

Vjerujemo da ćemo pravnim i ostalim metodama uspjeti zaustaviti ovaj projekt te potaknuti Vladu na pronalaženje održivijih energetskih rješenja.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.