hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održana još jedna akcija protiv Prijedloga strategije energetskog razvoja RH

Img 6043

Želimo zapadnoeuropsku viziju u energetskoj strategiji hrvatske, a ne istočnoeuropsku!

Zelena akcija je danas u 11:00 h ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva održala prosvjednu akciju, još jednom zahtijevajući od ministra Polančeca i Vlade RH da izmijene Prijedlog strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske o kojem će Sabor glasovati krajem rujna. Prijedlog strategije trenutno više liči na energetsku strategiju neke istočnoeuropske zemlje jer se uglavnom temelji na velikoj energetskoj potrošnji te gradnji termoelektrana na ugljen i nuklearne  elektrane, umjesto na energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije na kojoj se temelje strategije zapadnoeuropskih država.
Iz tog razloga je dvadesetak aktivista Zelene akcije danas izvelo performance u obliku «natjecanja u povlačenju konopa» gdje je jedna grupa vukla u smjeru obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, a druga u smjeru fosilnih izvora energije i nuklearne energije. U tom natjecanju pobijedili su obnovljivi izvori energije, a na ministru Polančecu i Vladi RH je da osiguraju da se to dogodi i u novoj Energetskoj strategiji Republike Hrvatske.

Aktivistima Zelene akcije u ovoj akciji pridružili su se i sudionici Biketoura, biciklističke turneje duge preko 1000 kilometara koja se organizira svakog ljeta u drugom dijelu Europe i u kojoj sudjeluju uglavnom mladi iz zapadne Europe. Na svom putu, Biketour promovira zaštitu okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije te sudjeluje u aktivnostima lokalnih inicijativa. Danas su se sudionici Biketoura priključili prosvjednoj akciji Zelene akcije kako bi zajedno zagovarali poboljšavanje hrvatske energetske strategije i njeno približavanje trendovima Europske unije.
Prijedlog energetske strategije Republike Hrvatske ima mnogo nedostataka od kojih se posebice ističu slijedeći:

Projekcije buduće energetske potrošnje su pretjerane i guraju nas u energetsku rastrošnost i ovisnost. Konkretno, Strategija uz optimističan godišnji rast BDP-a od 5 % predviđa porast energetske potrošnje od čak 44 % do 2020. i 76 % do 2030. godine dok je službena politika EU do 2020. obvezujuće povećanje energetske učinkovitosti od 20 % što će dovesti do smanjenja ukupne potrošnje energije od 9 %. Osim toga, važno je dodati da je prema Strateškom okviru za razvoj RH 2006. - 2013. energetska intenzivnost, tj. potrošnja energije po jedinici BDP-a čak dvostruko viša u Hrvatskoj nego u državama EU, što je očiti pokazatelj ogromne potrebe za povećanjem energetske učinkovitosti u našoj zemlji.

* Cilj od 20% učešća obnovljivih izvora u energetskoj potrošnji, što bi bilo u skladu s novim zakonskim obvezama Europske unije, relativizira se uključivanjem velikih hidroelektrana među obnovljive izvore energije, što je korak unazad u odnosu na prvi prijedlog Strategije iz rujna 2008. i u suprotnosti sa Direktivom EU,

* Strategija otvara vrata gradnji nuklearne elektrane, odlagališta radioaktivnog otpada, dvije termoelektrane na ugljen i provedbi projekta Družba Adria - projektima koje je javnost jasno odbacila i koji su u suprotnosti s važećim zakonskim i planskim dokumentima,

* Novi prijedlog Strategije smanjuje cilj za obnovljive izvore energije, a Europska unija je donijela, početkom godine,  zakonodavni paket koji OBVEZUJE dosezanje cilja od 20% učešća obnovljivih izvora energije (energija sunca, vjetra i biomase, a bez velikih hidroelektrana!) do 2020. godine

Za više informacija o Energetskoj strategiji: Bernard Ivčić - 099/314 9138
Za više informacija o Biketouru: Ivan Gregov - 092/246 6558

Dokumenti

Preuzmite slike u visokoj rezoluciji 

PDF 23.9 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.