hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održan treći kamp za mlade “Škola održvosti” na Šolti

Dizajn bez naslova  22

Treću godinu zaredom organizirali_e smo ljetni kamp „Škola održivosti“ u sklopu EU projekta „School of Sustainability“. Ljetni kamp održavao se od 16.-22.07.2017. na našoj Solarnoj akademiji na otoku Šolti. Edukativne aktivnosti sadržavale su teme opresije, dominacije, klimatske i društvene pravde, konzumerizma i problema otpada, koristeći metode popularnog obrazovanja bazirane na pedagogiji i kazalištu potlačenih.

U kampu je sudjelovalo 26 mladih ljudi iz cijele Hrvatske koji su sudjelujući, osim učenja participativnim metodama, imali_e prostor za upoznavanje, rasprave, druženje, umrežavanje i razvijanje ideja o inicijativama unutar svojih lokalnih zajednica.

Program je trajao u jutarnjim satima do ručka, nakon čega bi do večere uglavnom bilo slobodno vrijeme, a dan smo završavali_e dnevnim evaluacijama i večernjim aktivnostima koje bi najčešće uključivale poneke vježbe, gledanje filmova okolišne tematike, čitanje klimatske fikcije, rasprave i kombinaciju navedenog.

Osim održivih rješenja u obliku ideja za kojima smo tragali na Školi održivosti, petog dana ljetnog kampa, sudionici_e su pokazali i proživjeli primjer direktne akcije koju su sami organizirali, pod nazivom „More sve vraća“, organizirajući se oko čišćenja plaže u Rogaču, koja je primjer posljedica neadekvatnog zbrinjavanja otpada, konzumerističkog društva, kao i pasivnosti posjetitelja_ica te plaže, koji_e iz dana u dan svjedoče uništenju i propadanju te plaže, a ništa ne poduzimaju.

Zadnji dan smo, osnaženi_e, razgovarali_e o organizaciji akcija i pokretanju lokalnih inicijativa te završili ovaj treći ljetni kamp u pozitivnom duhu ideja koje bi svojom realizacijom doprinijele boljem, zelenijem i pravednijem svijetu.

Više fotografija ovdje.

 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.