hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održan prosvjed ispred skupštine Europske banke za obnovu i razvoj

Img 1262 export

Danas su aktivisti međunarodne mreže Bankwatch i Zelene akcije održali performans kojim su upozorili građane na štetne investicije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koje potiču eksploataciju i korištenje ugljena kao energenta.

 Takva ulaganja u suprotnosti su sa održivim razvojem i nisu u skladu sa strateškim ciljem Banke - borba protiv klimatskih promjena. Obučeni u rudarske kostime, aktivisti su simbolično «ispustili» 50 crnih balona s natpisom CO2 i na taj način još jednom EBRD-u poručili "Ugljen? Hvala, ne!". Aktivisti su se nakon održanog performansa uputili na Godišnju skupštinu EBRD-a na kojoj sudjeluju kao predstavnici nevladinih udruga.

U trenutku kada se održava godišnja skupština EBRD-a, i pred samo donošenje vlastite strategije o rudarenju, Banka je već naznačila zainteresiranost za nove projekte koji se tiču ugljena - najprljavijeg od svih fosilnih energenata. Izgaranje ugljena pored negativnih utjecaja na klimu u vidu emisija CO2, uzrokuje i čitav niz ozbiljnih okolišnih i zdravstvenih problema ispuštajući u atmosferu sumporne i dušične okside, živu, a iza sebe ostavlja velike količine pepela.

U nekoliko proteklih godina, EBRD je na više načina promovirao korištenje ugljena u Rusiji, Kazahstanu, Rumunjskoj i Mongoliji, a prema planu o dokapitalizaciji planiraju se nova ulaganja u Ukrajini, Srednjoj Aziji i Jugoistočnoj Europi. U srpnju ove godine će primjerice EBRD donijeti finalnu odluku o kreditiranju slovenske termoelektrane na ugljen Šoštanje snage 600 MW u iznosu od oko 150 milijuna EUR.

"Prateći trendove privatnih investicija i uvažavajući ozbiljnost klimatskih promjena, EBRD je u vlastitu nacionalnu strategiju uvrstila financiranje obnovljivih izvora energije i projekata energetske učinkovitosti kao ključne prioritete za Hrvatsku. Zelena akcija traži od EBRD-a provođenje tih strateških prioriteta, a ne financiranja projekata koji uključuju korištenje ugljena" rekao je Toni Vidan, voditelj Energetskog programa Zelene akcije.

Zbog klimatskih promjena, zbog sigurne i održive budućnosti, EBRD mora prestati investirati u nove ugljenokope i termoelektrane na ugljen. Nove investicije u modernizaciju postojećih objekata ne smiju voditi produljenju životnog vijeka elektrana ili povećanju proizvodnje. Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost moraju biti stvarni prioriteti banke, koja, ukoliko i dalje želi ulagati u ugljen, može financirati zatvaranje i saniranje starih rudnika i elektrana.

Za više informacija:

  • Toni Vidan, voditelj energetskog programa, Zelena akcija/Friends of the Earth Croatia (Croatian, English)
    Mob. (+385) (0)98 719253, Email: toniv[at]zelena-akcija.hr
  • Greig Aitken, osoba za medije, CEE Bankwatch Network (English only)
    Mob: (+385) (0)99 506 8329 or (+42) (0)605 216 705, Email: press[at]bankwatch.org

Dokumenti

2010-05-15- EBRD - Fotografije

PDF 2.38 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.