hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Odbacite regionalnu energetsku strategiju

Power linespotpis

Sutra, 18. listopada 2012. godine, u Budvi u Crnoj Gori održat će se ministarska konferencija Energetske zajednice* na kojoj će predstavnici država članica, među kojima je i Hrvatska, raspravljati o Regionalnoj energetskoj strategiji. Zelena akcija je održala nacionalne konzultacije s ekološkim udrugama članicama Zelenog foruma na temu energetike i transporta.

Slijedom usvojenih stavova udruga Zelenog foruma, a povodom npredviđenog sudjelovanja predstavnika hrvatskog Ministarstva gospodarstva na ministarskoj konferenciji, navedenom Ministarstvu smo poslali dopis i stavove hrvatskih udruga za zaštitu okoliša članica Zelenog foruma tražeći da glasuju protiv usvajanja Regionalne energetske strategije.

Ova Strategija, kao i način na koji je izrađena, ima niz nedostataka, kako sadržajnih tako i proceduralnih:

  • Javna rasprava je bila obična farsa. Nije postojao nikakav prijedlog Strategije koji bi javnosti bio ponuđen na komentiranje. Energetska zajednica je bila objavila nekoliko pitanja, a zainteresiranima je bilo omogućeno samo da pošalju odgovore, nakon čega je prestala svaka mogućnost javne rasprave;
  • U ovom dokumentu se potpuno zanemaruje dokument Europske komisije “Roadmap for moving to a competitive low carbon economy in 2050” koji predviđa smanjenje emisija CO2 za 80 – 95% u sektoru proizvodnje električne energije do 2050. godine. S obzirom da ovako drastično smanjenje emisija ima znatan utjecaj na energetski sektor svih država koja su članice EU, ili će to uskoro postati, problematično je da Strategija o tome ne vodi računa;
  • Unatoč ogromnim gubicima u distribuciji električne energije, koji u pojedinim državama regije premašuju 20% ukupne potrošnje, u Strategiji se ovaj problem uopće ne obrađuje. Smanjenjem gubitaka na ispod 10%, koliki je prosjek EU, znatno bi se smanjila potreba za gradnjom novih energetskih objekata, te stoga iznimno čudi ignoriranje ovog problema u Strategiji;
  • Konačan prijedlog energetske strategije, koji će sudionicima konferencije biti ponuđen na usvajanje, potpuno zanemaruje nužnost borbe protiv korupcije kao i važnost transparentnog procesa odlučivanja prilikom izgradnje velikih energetskih projekata;
  • Kriteriji za odabir prioritetnih energetskih projekata stavljaju u fokus prekogranične projekte, čime u neravnopravan položaj dovode projekte energetske učinkovitosti, kao i obnovljive izvore energije.

Zbog svega toga još jednom apeliramo na Ministarstvo gospodarstva da ne podrži ovakvu Strategiju, te da inzistira na cjelovitoj javnoj raspravi, kako bi se uklonili brojni nedostaci ovog dokumenta.

***

Ovim putem podsjećamo na stavove o održivoj energiji i transportu koje su Zeleni forum i srodne udruga predstavile na regionalnom sastanku okolišnih nevladinih udruga "Environment Forum" (27.4.2011. u  Zagrebu):

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.