hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Novi GMO-i, novi patenti

Capture

Donosimo prijevod publikacije „RAZOTKRIVENI – Kako biotehnološki giganti koriste patente i nove GMO-e kako bi kontrolirali budućnost hrane“ koju je pripremio Global 2000 / Friends of the Earth Austria u suradnji s nekoliko austrijskih organizacija koje djeluju na razini EU.

U Europskoj uniji (EU) traje debata oko (de)regulacije nove generacije genetski modificiranih organizama (GMO-a) proizvedenih novim tehnikama genetskog inženjeringa, poput tehnologije CRISPR/Cas9. Biotehnološke korporacije i s njima povezani politički i znanstveni krugovi pritom pokušavaju postići izuzeće novih tehnologija iz EU legislative koja trenutno zahtjeva relativno detaljne procijene rizika i označavanje za sve GMO-e.

Kompanije kao glavne razloge za takvu deregulaciju navode tehničke poteškoće s detekcijom prisutnosti novih GMO-a u proizvodima na tržištu te uglavnom nedokazane tvrdnje o tome da će novi GMO-i odigrati ključnu ulogu u prilagodbi poljoprivrednih sustava klimatskim promjenama. Utrka za patente na nove tehnologije i njihove proizvode koja već godinama bjesni između različitih istraživačkih instituta i biotehnoloških kompanija otkriva, međutim, da bi u igri mogli biti neki drugi interesi.

Kontroverza oko patenata na živa bića oduvijek je bila usko isprepletena s GMO-ima. Europski zakoni ne dozvoljavaju patentiranje biljaka dobivenih „u osnovi biološkim postupcima“ zbog čega sorte dobivene konvencionalnim metodama oplemenjivanja u pravilu nije moguće patentirati. (Iako postoje drugi mehanizmi zaštite intelektualnih prava za konvencionalne sorte, njihov je opseg u pravilu znatno uži nego u slučaju patenata.) U slučaju genetskog inženjeringa ovakvih prepreka nema te su već odobrene tisuće patenata na GMO-e.

Utrka za patente povezane s novim tehnikama genetskog inženjeringa i njihovim proizvodima, u kojoj su već sada samo dvije kompanije – Corteva i Bayer – ostvarile znatnu prednost pred svima ostalima, upućuje na opasnost daljnje koncentracije moći na tržištu sjemena i povećanja korporativne kontrole nad prehrambenim sustavima.

Sve veći broj patenata na nove GMO-e znatno će ograničiti pristup genetskoj raznolikosti konvencionalnim oplemenjivačima bilja, s posljedicama za ostale sudionike u prehrambenom lancu poput poljoprivrednika i krajnjih potrošača. Posebno zabrinjava tendencija kompanija da u patentnim prijavama sve više zamagljuju granicu između konvencionalnog oplemenjivanja i genetskog inženjeringa čime svoju kontrolu pokušavaju proširiti na još veći dio genetske raznolikosti.

O svemu ovome detaljnije pročitajte u priloženoj publikaciji.  

Dokumenti

RAZOTKRIVENI - Kako biotehnološki giganti koriste patente i nove GMO-e kako bi kontrolirali budućnost hrane

PDF 1.17 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.