hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nova studija opovrgava spaljivanje otpada kao rješenje za energetsku krizu

50648560547 969034cd61 c

Objavljeno je novo istraživanje mreže Zero Waste Europe koje jasno pokazuje da spaljivanje otpada nije rješenje za energetsku krizu i ovisnost o plinu, iako prljava industrija to uporno pokušava tako prikazati.

Zagovornici spaljivanja otpada (uljepšano nazvano "energetska oporaba") u energanama, termoelektranama, cementarama i drugim postrojenjima, pokušavaju iskoristiti energetsku krizu za širenje svoje industrije koja ima minimalne energetske koristi, a višestruke štete za okoliš i zdravlje. To je već dokazano na nizu primjera diljem EU, a potvrđuje se i ovim istraživanjem.

Umjesto da se okrene maksimalnom ulaganju u smanjenje, ponovnu uporabu i recikliranje otpada te financira projekte gradova i općina, Vlada Republike Hrvatske nastavlja ulagati u skupe regionalne megacentre za smeće. U njima se smeće priprema za daljnje spaljivanje, što će rezultirati još većim nasrtajem industrije spaljivanja i još većim štetama za okoliš i društvo. 

Zelena akcija će nastaviti dokazivati štetnosti spaljivanja otpada u svim vrstama postrojenja, a nastavit ćemo i s kampanjama za zaustavljanje tih prljavih projekata koji se nameću lokalnim zajednicama diljem RH.

Novu studiju naziva "Spaljivanje: kakav je učinak na potrošnju plina?" (engleski jezik) pronađite na poveznici.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.