hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nikad više Varšavska!

Na jučerašnjoj (21.3.2013.) sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba donesene su izmjene GUP-a kojima se, među ostalim, ukidaju odredbe koje su omogućile devastaciju Cvjetnog trga i otimanje pješačke zone u Varšavskoj ulici. Ove odredbe su uvrštene tijekom 2007. radi pogodovanja HOTO grupi u realizaciji trgovačkog centra i garaže “Cvjetni”. Tada je ukinuta zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u gradskom središtu, dozvoljeno je kopanje ulaznih rampi u podzemne garaže na javnim površinama te je povećana količina dozvoljene izgrađenosti donjogradskih blokova.

U jeku prosvjeda protiv kopanja rampe u Varšavskoj u ožujku 2010. Gradska skupština je pod pritiskom javnosti donijela Zaključak prema kojem se u sljedećoj izmjeni GUP-a ove izmijenjene odredbe trebaju vratiti na staro.

Osim poništavanja odredbi vezanih uz pogodovanje u slučaju devastacije na Cvjetnom trgu i Varšavskoj ulici, usvajanjem zaključaka Gradske skupštine sadržanih u ovim izmjenama ukida se još nekoliko štetnih odredbi nastalih izmjenama GUP-a u proteklom razdoblju. Primjerice, eliminira se mogućnost izgradnje na zelenim površinama u podsljemenskoj zoni što je bilo uvršteno u GUP izmjenama 2009. godine. Pored toga, ukida se mogućnost izgradnje u rekreacijskoj zoni na Krešićevim livadama na Tuškancu te se livada pored Kraša prenamjenjuje iz mješovite u zelenu, kao što je i bilo prije sumnjive prenamjene koju još uvijek istražuje Državno odvjetništvo u sklopu afere „Krašograd“.

Sinoćnjom odlukom Skupština je provela taj Zaključak u djelo i, pokazavši da je sustav ipak u stanju odgovoriti na glas javnosti, onemogućila buduće projekte poput “Cvjetnog” i otimanja pješačke zone. Pozdravljamo ovu odluku koja je rezultat višegodišnjeg djelovanja brojnih pojedinaca i organizacija okupljenih u kampanji Pravo na grad. Nadamo se da se slučaj poput Varšavske više nikad neće ponoviti.

Fotografije s akcije koju su jučer pred Gradskom skupštinom izveli aktivisti Zelene akcije i Prava na grad pogledajte ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.