hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Na Šolti održan međunarodni sastanak aktivista iz područja energetike

Dsc 0641

Međunarodni sastanak aktivista i aktivistkinja koji_e se bave temama termo i hidro energije održan je od 16. do 19. srpnja u Solarnoj Akademiji na otoku Šolti.

Sastanak koji je organizirala Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia, okupio je više od 30 sudionika iz 21 organizacije i 10 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Gruzija, Hrvatska, Makedonija,  Mozambik, Srbija i Slovenija).

Glavni cilj sastanka bio je razmjena iskustava i mišljenja između aktivista koji se bave termo i hidro energijom kako bi se utvrdilo na koji način te kampanje mogu funkcionirati s više sinergije, prvenstveno u Jugoistočnoj Europi.

Prvi dio sastanka bio je posvećen razmjeni informacija o kampanjama koje se trenutno odvijaju u regiji, Europskoj uniji, ali i generalno na međunarodnom planu. Time je postavljen temelj za diskusije koje su uslijedile. Značajan i interesantan doprinos sastanku bila je prezentacija predstavnika lokalnih zajednica iz Fojnice i Kruščice (BiH) koji su uspješnim organiziranjem i otporom cjelokupne lokalne zajednice uspjeli zaštiti svoje rijeke. Također, posebnu pažnju je privukla prezentacija predstavnice Friends of the Earth iz Mozambika koja je predstavila trenutnu situaciju u ovoj afričkoj zemlji, a vezano uz eksploataciju ugljena i izgradnju hidroelektrana, što je prisutnima dalo širu sliku ove problematike na međunarodnom nivou.

Drugi dio sastanka bio je posvećen strateškim razgovorima o tome kakve aktivnosti poduzeti u budućnosti te kako povećati sinergiju i partnerstvo različitih kampanja u regiji. Mapirane su potrebe, interesi i resursi koji su već dostupni, a koji će se uključiti u proces planiranja budućeg regionalnog partnerstva.

Na Šolti je u okviru ovog sastanka, 19. srpnja, održana i godišnja generalna skupština Mreže ekoloških nevladinih organizacija koje rade na temema energije, transporta i prirodnih resursa - SEENET. Na skupštini su ovoj mreži pristupile nove članice: Ujedinjeni ribolovci Srbije, Ekološko-humanitarno udruženje Gotuša iz Fojnice (BiH) i Bistro iz Kruščice (BiH). Time se članstvo SEENET-a povećalo na 35 organizacija.

Također je imenovan novi koordinator mreže i uspostavljen novi koordinacijski odbor koji čine predstavnici CEKOR-a (Srbija), Centra za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i Zelene akcije (Hrvatska).

Sastanak je financijski podržan od strane Pro Nature / Friends of the Earth Švicarska.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.