hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Međunarodni okrugli stol: "Od brige prema akciji"

Zelena akcija poziva građane i predstavnike medija na međunarodni okrugli stol o promjeni klime „Od brige prema akciji” koji će se održati 7. svibnja u 17:00 h u dvorani Zelene akcije, Frankopanska 1. Prijevod na hrvatski je osiguran.

Okrugli stol će se održati u sklopu sastanka voditelja kampanja o klimatskim promjenama najveće mreže udruga za zaštitu okoliša na svijetu – Friends of the Earth (FoE) koju čine nacionalne udruge u 70 zemalja svijeta među kojima je i Zelena akcija kao Friends of the Earth Hrvatska. Sastanak se u Hrvatskoj održava od 7. do 11. svibnja i okupiti će 30 voditelja kampanja o klimatskim promjenama iz cijelog svijeta.

Na okruglom stolu će sudjelovati predsjednica Friends of the Earth International, voditelji kampanja o klimatskim promjenama iz cijelog svijeta te predstavnici institucija i poduzeća iz Hrvatske.

PROGRAM

UVOD I POZDRAV (10 min)

  • STEPHANIE LONG, voditeljica kampanje o klimatskim promjenama, FoE International i FoE Australija;
  • TONI VIDAN, voditelj kampanje o klimatskim promjenama i energiji, Zelena Akcija-FoE Hrvatska

Izlaganja (60 min)

  • MEENA RAMAN, predsjednica Friends of the Earth International: "Pregled međunarodne rasprave o klimatskim promjenama"
  • SONJA MEISTER, voditeljica kampanje o klimatskim promjenama i energiji u FoE Europe: "Novosti u klimatskoj i energetskoj politici EU"
  • SIZIWE KHANYILE, voditelj kampanje o klimatskim promjenama i energiji u Groundwork/FoE Južna Afrika: "Utjecaji na lokalne zajednice",;
  • MARIJANA PETIR, Predsjednica Saborskog odbora za zaštitu okoliša: "Potreba za odlučnom akcijom na području klimatskih promjena”
  • VLADIMIR JELAVIĆ, EKONERG: "Hrvatska i klimatske promjene: emisije i trendovi"

Pauza (10 min)

Otvorena diskusija (oko 90 min)

Više o okruglom stolu:

Zelena akcija, Hrvatska,  članica najveće mreže okolišnih udruga na svijetu - Friends of the Earth, organizira međunarodni sastanak ove mreže na temu klimatskih promjena u Hrvatskoj od 7. do 11. svibnja. Boravak u Hrvatskoj nekih svjetski vodećih okolišnih aktivista-ica na ovoj temi, prigoda je za organizaciju okruglog stola na kojem ćemo imati priliku čuti iskustva iz prve ruke o posljedicama koje klimatske promjene već izazivaju u zemljama širom svijeta i potrebi za odlučnom akcijom kako na međunarodnoj, tako i na nacionalnim razinama.

Klimatske promjene najveća su okolišna prijetnja našem planetu. Prekomjerno izgaranje fosilnih goriva: nafte, ugljena i plina moglo bi povisiti temperaturu na planeti za katastrofalnih 6,4*C do kraja stoljeća. Za sprečavanje ovog katastrofičnog scenarija hitno nam je potrebna energetska revolucija zasnovana na energetskoj učinkovitosti i prelasku s postojećih energenata na obnovljive izvore energije.

Friends of the Earth (FoE: Prijatelji Zemlje) najveća je globalna federacija udruga građana za zaštitu okoliša koja okuplja 70 nacionalnih organizacija sa preko 5000 lokalnih grupa na svim kontinentima. Sa svojih preko 2 milijuna registriranih članova i simpatizera Friends of the Earth vodi kampanje za rješavanje najznačajnijih okolišnih i razvojnih problema, boreći se protiv postojećeg modela korporativne globalizacije i promovirajući rješenja za okolišno i socijalno održivo te pravedno društvo.

Kontakt:
Dražen Puljić
drazen@zelena-akcija.hr

099 3149694

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.