hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Lex LNG: Zakon za “prodaju” pomorskog dobra na 99 godina!

Donošenje posebnog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. Lex LNG, je nedopustivo. Njegova jedina svrha je ubrzati provedbu tog okolišno neprihvatljivog i ekonomski neisplativog projekta.

Poruka je to koju su uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije tijekom današnje prosvjedne akcije ispred Hrvatskog sabora. Držeći ironične natpise poput “Akcija! Jadransko more na samo 99 godina” i “Prodajemo pomorsko dobro po hitnom postupku”, ukazali su na problematičnost Zakona koji izgleda kao da je složen preko noći jer sadrži tek 14 članaka s vrlo slabom obrazloženjem.

“Osobito opasnim smatramo što je ovaj Zakon, sam po sebi, podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na čak 99 godina. Apsolutno nije jasno na temelju kojih kriterija je procijenjeno da je koncesija na tako dugo razdoblje nužna, te hoće li se ipak ići u redovan postupak davanja u koncesiju kojeg svi drugi koncesionari raznih područja u Hrvatskoj moraju proći”, izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Predlagač, odnosno Vlada RH, ovaj Zakon unaprijed gura u hitnu proceduru, što za sobom povlači minimalno vrijeme za javnu (dva tjedna) i parlamentarnu raspravu te očitovanja drugih tijela državne uprave. Jadransko more, kao i obala, jedno su od najvrednijih prirodni dobara Republike Hrvatske, te se propis, koji će bez sumnje imati izniman utjecaj na isto, nikako ne bi smio usvojiti u hitnoj proceduri.

“Smatramo kako nema valjanog razloga za donošenje ovog Zakona po hitnom postupku te da nema pravne podloge za njegovo donošenje bez široke javne i stručne rasprave. Evidentno je kako je njegova svrha zaobići otpor ovoj investiciji od strane lokalne i regionalne vlasti, kao i zajednice, te skratiti postupke predviđene propisima za koncesioniranje”, dodala je Mileta.

Što se tiče samog sadržaja Nacrta zakona, isti je nedovoljno objašnjen i nesvrhovit, te ga je nemoguće ne usporediti s kontroverznim Zakonom o igralištima za golf. Podsjetimo, javnost i organizacije civilnog društva su upozoravale na protuustavnost tog propisa koji nije davao nikakva jamstva za sprečavanje zlouporaba, niti jamstva za očuvanje poljoprivrednog zemljišta, šuma, okoliša kao i zaštite najviših ustavnih vrednota - društvene pravde, jednakosti ljudi, jednakog položaja poduzetnika na tržištu, te jamstva prava vlasništva i vladavine prava. Argumenti organizacija civilnog društva prihvaćeni su kao osnovani, što se navodi i u samom obrazloženju Zakona o ukidanju zakona o igralištima za golf.

„Mišljenja smo kako Zakon o LNG-u također određenog investitora, tj. tvrtku LNG Hrvatska, ponovno stavlja u povoljniji položaj, te da se ugrožava očuvanje naših najvrednijih dobara – mora, obale i okoliša općenito. Kao takav će davati prednost investiciji pred očuvanjem prethodno navedenih dobara i prava”, zaključila je Mileta.

Zelena akcija poziva sve građanke i građane da se uključe u postupak javnog savjetovanja o Nacrtu zakona jer kako se danas ovaj projekt nameće protivno stavu lokalne zajednice na Krku, sutra se slično može dogoditi u bilo kojem drugom mjestu u Hrvatskoj.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.