hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Kreativna radionica šivanja i pokrpavanja

Radioncia sivanja za3

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) i socijalna zadruga Humana Nova pozivaju vas da se pridružite našoj prvoj zajedničkoj kreativnoj radionici šivanja, tj. pokrpavanja koja će se održati 18.4.2019. u 18h u Info centru Zelene akcije (Frankopanska 1).

Na radionici ćete imati priliku doći sa svojim "potrošenim" i podrapanim stvarima, pokrpati ih i naučiti osnove šivanja. Također ćete imati priliku napraviti preinake na odjeći i prilagoditi je svojim potrebama, odnosno oporabiti je. Moći ćete sašiti i veće platnene vrećice ili manje platnene vrećice za kupovanje u rinfuzi.

Popravljanjem umjesto bacanjem, osim što štedimo resurse potrebne za proizvodnju novih proizvoda, smanjujemo nastanak otpada te štedimo novac. Korištenjem platnenih vrećica izbjegavamo nepotrebnu i štetnu jednokratnu plastičnu ambalažu i plastične vrećice.

Cilj radionice je pružiti otpor konzumerizmu i usprotiviti se konceptu tzv. planiranog zastarijevanja, učeći vještine koje su starije generacije itekako koristile i njegovale, a koje su gotovo izumrle u doba prekomjerne proizvodnje i potrošnje.

Današnji vijek proizvoda puno je kraći budući da modna industrija ima potrebu plasirati što više proizvoda kako bi ostvarila što veće prihode u što kraćem roku. To je dovelo do toga da se stvari dizajniraju tako da bi se što prije "potrošile" i kupile nove, pritom stvarajući velike količine tekstilnog otpada koji nerijetko u sebi sadrže za okoliš štetne materijale poput plastike.

Što ponijeti na radionicu?

Osim želje za učenje novih vještina i dobre volje, ponesite sa sobom komad(e) odjeće za kojim žalite što ga više ne nosite jer se podrapao ili uništio pranjem ili nošenjem. Također, ako doma imate svoj set za šivanje koji je izgubio svrhu jer ga više ne koristite, možete ponijeti i njega kako bismo mogli raditi što više stvari istovremeno.

Prijave na radionicu nisu potrebne i sudjelovanje je besplatno.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.