hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Kravlji prosvjed

02

Započeo Kravlji prosvjed – umjetnička akcija Reinigungsgesellschafta u sklopu Urbanfestivala 2009

Na području Jakuševca danas je otpočeo "Kravlji prosvjed", umjetnička akcija njemačke skupine Reinigungsgesellschaft.
U njihovoj intervenciji stado krava na obalama Save mirno pase svoju travu kao i inače, pritom tiho prosvjedujući i upozoravajući obične građane i vladajuće strukture na pravo korištenja javnih površina. Kao reakcija na privatizaciju javnog prostora i zakonske regulative koje idu "niz dlaku" krupnom kapitalu, čega je najekstremniji primjer zakon o golfu, kravlji prosvjed pokušaj je zauzimanja kritičke pozicije spram odnosa prirodnog okoliša i ljudskog djelovanja.

Više fotografija velikih formata možete preuzeti na http://boo.mi2.hr/~igor/

"Naš način rada temelji se na pozitivnom potencijalu spajanja različitih društvenih sfera", pojasnili su Martin Keil i Henrik Mayer, nastavljajući: "Tijekom istraživačkog boravka u Zagrebu ovoga proljeća dobili smo dvije neobične i zanimljive informacije: u razgovoru s arhitektima i urbanistima dobili smo informaciju da se na zelenim površinama uz Savu mogu pronaći i krave, a zainteresirao nas je i u Evropi jedinstven, zakon o golfu. Spoj ta dva fenomena rezultirao je našom akcijom."

Kravlji "zahtjevi" osmišljeni su u suradnji sa Zelenom akcijom, koja je s umjetnicima surađivala i 2006. Jagoda Munić pojašnjava temelje suradnje: "Hrvatska je jedina zemlja na svijetu koja ima Zakon o igralištima za golf, o čemu se čulo i preko granice, pa je umjetnicima bilo zanimljivo to iskoristiti." Zakon predviđa izvlaštavanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko čime se ne samo narušava socijalna pravda i zanemaruje očuvanje okoliša, već i omogućuju spekulacije velikih razmjera. "Prijedlog o ocjeni ustavnosti smo predali u veljači i uskoro očekujemo ukidanje sramotnog zakona.", naglasila je Jagoda Munić.

Kravlji protest na Jakuševcu nastavlja se do utorka.

Za dodatne informacije:
Igor Marković, 098 / 821740, ur_info@urbanfestival.hr

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.