hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Korištenje ugljena vodi nas u klimatski kaos!

Cover

Aktivisti Zelene akcije danas su u Zagrebu u 11 sati, povodom međunarodnog dana akcije protiv ugljena koji se obilježava u preko 50 država svijeta, organizirali prosvjedni performans pod nazivom “Klimatski kaos”. Performansom su slikovito prikazali buduće, ali i već postojeće posljedice klimatskih promjena na Hrvatsku i ostatak svijeta.

Zelena akcija traži da Vlada RH prestane ulagati u zastarjele tehnologije koje se temelje na izgaranju fosilnih goriva. Daljnje korištenje ugljena kao energenta će ubrzati i pojačati posljedice klimatskih promjena. Konkretno, zahtijevamo od Vlade RH da odustane od projekta termoelektrane „Plomin C“ te da uskrati podršku izgradnji TE na ugljen u Pločama. Osim što su ekonomski apsurdni i neisplativi, ovi projekti imali bi golem negativni utjecaj na zdravlje stanovništva, te bi pridonijeli globalnim klimatskim promjenama.

Svjetske vlade složile su se da je potrebno zaustaviti rast globalne temperature na 2 stupnja kako bi se što više smanjio utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu, ribarstvo i turizam. Ako želimo uspjeti u tom cilju, čak i prema izvještaju Svjetske banke, 80% rezervi fosilnih goriva mora ostati pod zemljom.Vlada RH treba osvijestiti utjecaj klimatskih promjena na vlastiti razvoj te kreirati proaktivniju i progresivniju klimatsku politiku, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Potrebna je snažna transformacija načina na koji koristimo energiju, proizvodimo hranu i trošimo prirodne resurse kako bismo omogućili tranziciju u niskougljično društvo.

Znanstvenice i znanstvenici okupljeni u UN-ov Međuvladin panel o promjeni klime (IPCC) ranije su ove godine s apsolutnom sigurnošću potvrdili kako je čovjek prljavom i neodrživom energetskom politikom uzrokovao i ubrzao klimatske promjene. One su očite već danas, a značajne posljedice osjećamo i u Hrvatskoj. Ekstremne vremenske prilike poput suša, toplinskih udara ili poplava više nisu rijetkost, već postaju sve učestalije. Takve vremenske prilike najteže pogađaju one najsiromašnije te utječu na sve aspekte društva, od ekonomije do hrane i vode. Tako je Hrvatska 2012. godine zabilježila najgore poljoprivredne štete zbog suša u zadnjih 50 godina, što potvrđuje projekcije posljedica za područje zapadnog Balkana i Mediterana.

Temperaturni rekordi oboreni su u periodu od travnja do listopada ove godine. Svaki od tih šest mjeseci bio je globalno najtopliji od kada postoje mjerenja, što je potvrdila NASA. Sve češće poplave odnose i brojne ljudske žrtve, a to je nažalost bio slučaj ove godine i u Hrvatskoj te susjednim zemljama. Nastala je i velika ekonomska šteta od oko 400 milijuna kuna, a procjene za poljoprivrednu štetu su oko 100 milijuna kuna (RH).

Zelena akcija zato traži da Vlada RH već danas odustane od korištenja ugljena  koje nas sigurno vodi u klimatski kaos te da se jasno opredijeli za niskougljični razvoj!

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.