hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Kampanja Zelene akcije ide dalje! Donošenje lex LNG-a ne znači i realizaciju samog projekta!

4

“Nažalost nas ne iznenađuje što je Sabor izglasao donošenje Zakona o LNG-u, s obzirom da Vlada čini sve kako bi pokušala ušutkati građane i građanke Krka te zaobići uobičajene zakonske procedure. Mi ćemo podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti ovog Zakona čim se ostvare pravni uvjeti za to”, rekla je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Zakon o LNG-u donesen je ekspresno i nezakonito, s minimalnim vremenom za javnu i parlamentarnu raspravu, iako se radi o zakonu za projekt koji je proglašen strateškim interesom Republike Hrvatske i kojem se protive i lokalna zajednica i lokalne samouprave. “Smatramo posebno sramotnim što se velik broj zastupnika i zastupnica vladajućih nije pojavio na raspravi o Prijedlogu Zakona kao ni na raspravi o amandmanima. To jasno pokazuje kako nisu ni htjeli saslušati argumente protiv ovog Zakona koje su uputile okolišne udruge kao ni glas stanovnika i stanovnica Krka koji će biti direktno pogođeni ovim projektom”, dodala je Mileta.

Grubo poricanje bilo kakvih rizika i negativnih učinaka ovakvog investicijskog projekta po građane i građanke, lokalnu zajednicu, okoliš, gospodarstvo, javna dobra i demokraciju u cjelini vidljivo je kako u proceduri pripreme Zakona, tako i u nizu njegovih odredbi. “Ovim se Zakonom derogiraju profesionalni standardi i niz ustaljenih procedura javnog upravljanja i političkog odlučivanja. Time Zakon o LNG-u, umjesto da promiče, zapravo ugrožava razvojne potencijale hrvatskog društva”, komentirala je Mileta.

Zelena akcija ne odustaje te nastavlja kampanju protiv izgradnje kako plutajućeg tako i kopnenog LNG terminala na Krku. Donošenje Zakona o LNG-u ne znači i realizaciju samog projekta jer Vlada i tvrtka LNG Hrvatska, među ostalim, još uvijek nisu dokazali ekonomsku isplativost ovog projekta. “Kada pravna država ne funkcionira, a Vlada pogoduje određenim interesima, građanke i građani, zajedno s organizacijama civilnog društva, moraju biti društveni korektiv te iste države”, zaključila je Mileta.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.