hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Inicijativa „Vratite magnoliju“ – Građani i struka kažu „Stop devastaciji i nepromišljenom upravljanju javnim prostorom!“

Inicijativa „Vratite magnoliju“ danas je na konferenciji za medije Gradskoj upravi, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode te Ministarstvu kulture poručila da je građanima i struci dosta devastacije i nepromišljenog upravljanja javnim prostorom.

Inicijativa je zatražila hitnu obustavu radova, detaljno predstavljanje projekta i široku javnu raspravu te izmjenu projekta s ciljem zaštite zdravog biljnog fonda i cjelokupnog prostora oko paviljona. Postojeći fond stabala i grmova daje posebnu vrijednost tom prostoru i to posebno s ambijentalnog i javnozdravstvenog aspekta jer se radi o jednom izuzetno prometnom mjestu.

Projekt „Pješački centar izvrsnosti“, u sklopu kojeg se dešavaju radovi oko Meštrovićevog paviljona, nikada nije detaljno prezentiran javnosti, osim što se povremeno pojavljivalo nekoliko šturih informacija u medijima. Ovakvi projekti, koji se realiziraju u tajnosti, bez uključivanja struke i javnosti, uzrokuju reakcije i otpor građana kakve smo mogli vidjeti u petak, 23. ožujka 2018., kada je tijekom „uređenja zelenih površina“ oko paviljona uklonjeno stablo magnolije.  Građani su ostavljali poruke na ogradi gradilišta koje su gradske službe odmah uklanjale te na taj način, s punim pravom, izrazili svoje protivljenje ovakvom načinu uređenja javnog prostora.

Trg žrtava fašizma nužno treba obnovu jer je nebrigom doveden u loše stanje, no način na koji se to radi je potpuno pogrešan i štetan. Gradska uprava mora uvažiti zahtjeve oko uređenja Meštrovićevog paviljona, koji predstavlja kulturni identitet Zagreba i jednu od njegovih najbitnijih znamenitosti te je izuzetno bitno da je javnost uključena u odluke o njegovom uređenju. S obzirom da se građani i struka očito ne slažu s ovakvim načinima realizacije projekata ta se loša praksa mora promijeniti, a obnova Trga kralja Tomislava, koja je također počela, mora isto biti transparentna i uključivati sve zainteresirane strane.

U planiranoj drugoj fazi projekta „uređenja“ trga, ono bi se trebalo prošiti i na Ulicu Franje Račkog, gdje je za potrebe izgradnje biciklističke staze planirano uklanjanje cijelog drvoreda lipa. Inicijativa pozdravlja namjeru proširenja pješačke zone i uređivanja biciklističke staze, ali u koridoru širokom dvadesetak metara, u najstrožem centru grada, prostor za stazu treba biti osiguran prenamjenom prostora namijenjenog motoriziranom prometu, a ne sječom drvoreda velikih stabala.

Među mnogobrojnim primjerima otpora građana ovakvim načinima devastacije i nepromišljenog upravljanja javnim prostorom su i pokušaj “uređenja” parka na Savici i izgradnja zgrade umjesto parka u Ulici kneza Ljudevita Posavskog u Zagrebu, koji su također naišli na oštro protivljenje građana i struke. 

Inicijativu „Vratite magnoliju“ čine: Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”,Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, stanari Trga žrtava fašizma, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD.

Dokumenti

Zahtjev institucijama - Trg žrtava fašizma

PDF 65.4 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.