hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Hrvatska ulaže 68% ukupnih prometnih sredstava u ceste

Održan okrugli stol "Utjecaj naftne krize i klimatskih promjena na prometni razvoj Hrvatske"

Na okruglom stolu moglo se saznati kako Hrvatska ulaže 68% ukupnih prometnih sredstava u ceste,  usprkos planiranih 40%. To znači bitno manja ulaganja u ekološkiju i ekonomičniju željeznicu te morski promet, usprkos javno izrečenom stavu Vlade da je željeznica najekonomičnije i najekološkije prometno sredstvo.

U prometnoj strategiji se niti jednom riječju ne spominje utjecaj rasta cijena goriva kao posljedica naftne krize niti utjecaj klimatskih promjena upravo na cestovni promet, koji će biti najviše pogođen. Također, postojeća strategija nije u skladu sa Bijelom knjigom EU iz 2001. godine, koja daje jasne smjernice za stavljanje težišta na javni prijevoz i željeznicu, umjesto dosadašnjih ulaganja u ceste i automobilski prijevoz.

Okrugli stol "Utjecaj naftne krize i klimatskih promjena na prometni razvoj Hrvatske" održan je u srijedu 07. 12. 2005. godine od 18 do 20h u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1. Sudjelovali su predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Hrvatskih željeznica i prometne sekcije Zelene akcije.

Cilj okruglog stola bio je dati konkretne prijedloge/sugestije u kojem smjeru sudionici vide razvoj prometne strategije prema efikasnom i ekološkom prometu na nacionalnoj razini, tj. za čitavu Hrvatsku, a u svjetlu utjecaja naftne krize i klimatskih promjena.

Dokumenti

Priopćenje za medije - Hrvatska ulaže 68% ukupnih prometnih sredstava u ceste

PDF 110 KB

Prezentacija - Hrvatska ulaže 68% ukupnih prometnih sredstava u ceste (Okrugli stol o utjecaju naftne krize i klimatskih promjena na prometni razvoj RH, 7.12.2005.)

PDF 683 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.