hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Hrvatska: puna plastike!

Zelena akcija poziva građane i građanke da prestanu koristiti jednokratne plastične materijale, a Ministarstvo okoliša da hitno provede zakonske mjere koje bi osim na potrošače utjecale i na proizvođače, trgovce i komunalna poduzeća.

Povodom međunarodnog Dana bez plastičnih vrećica, aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su održali kreativni performans ispred Importanne centra u Zagrebu. Ukazali_e su na velike okolišne i društvene probleme koji nastaju zbog prekomjerne proizvodnje i potrošnje plastičnih vrećica i ostalih jednokratnih plastičnih proizvoda.

Naime, diljem gradova i općina eskaliraju problemi s prikupljanjem plastike koja završava u okolišu. Nedavno objavljeno znanstveno istraživanje navodi kako je Jadransko more među tri najzagađenija u Europi. ”Upravo iz tog razloga smo tijekom današnje akcije istaknuli fotografiju Jadranskog mora punog plastike sa sloganom "Croatia: full of plastic! odnosno “Hrvatska: puna plastike”". Želimo li da to bude novi turistički slogan?”, komentirao je Marko Košak iz Zelene akcije.

Aktivisti i aktivistkinje su ponudili i održive alternative te pozvali građane_ke da se uključe u edukativne i zagovaračke aktivnosti “Tjedna bez plastike”, koji  se održava do 5. srpnja. Cilj je podići svijest građana i građanki o štetnosti jednokratnih plastičnih materijala te ih potaknuti  na angažman. Dodatno, žele utjecati na donosioce odluka, trgovce i industriju, u svrhu smanjenja proizvodnje, prodaje i potrošnje jednokratne plastike te povećanja korištenja održivih alternativa.

"Na međunarodni Dan bez plastičnih vrećica, najviše se fokusiramo na potrebu prestanka korištenja jednokratnih plastičnih vrećica te njihovu zamjenu višekratnim i kompostabilnim”, pojasnio je  Košak i dodao: “No, također želimo naglasiti kako problem nije samo u vrećicama, već i u ostalim jednokratnim plastičnim proizvodima koje moramo izbaciti iz proizvodnje i uporabe. To iziskuje hitnu akciju cjelokupnog društva".

Plastične boce, čaše, tanjuri i pribor za jelo, slamke, filteri cigareta, plastična pakiranja i štapići za uši uz plastične su vrećice najveći zagađivači okoliša. Za njihovu se proizvodnju troše neobnovljivi izvori (nafta i zemni plin), a nakon kratkog korištenja, stotinama godina zagađuju mora, tlo, pitku vodu i hranu te ubijaju velik broj morskih i kopnenih životinja.

"Veći dio hrvatske javnosti još nije svjestan razmjera problema. S druge strane, nadležne institucije, trgovci i industrija to nonšalantno promatraju jer smatraju da problem nije toliko izražen u Hrvatskoj ili se pak povode raznim  interesima”, dodao je  Košak.

Negativan utjecaj plastike napokon je prepoznala i EU nedavnim donošenjem Direktive o jednokratnoj plastici kao i Strategije za borbu protiv plastike. Sukladno odredbama, u Hrvatskoj
će se do 2025. godine potrošnja plastičnih vrećica morati smanjiti za 10 puta u odnosu na danas. Dodatno, plastične vrećice se od početka ove godine više  ne smiju dijeliti besplatno (osim onih tankih za povrće i voće). Također, u iduće dvije godine trgovine moraju s polica izbaciti određene plastične proizvode poput slamki, štapića za uši, pribora za jelo, posudica za hranu te poduzeti i brojne druge mjere.

"Brojni trgovci ne pridržavaju se odredbi da se vrećice od 1. siječnja moraju naplaćivati, a inspekcija okoliša ne reagira. Na taj način nećemo smanjiti zagađenje. Pozivamo Ministarstvo okoliša da djeluje na terenu te hitno implementira mjere iz Direktive.", zaključio je Košak.

O programu “Tjedna bez plastike” Zelene akcije, članice globalnog pokreta “Break Free From Plastic”, saznajte više na poveznic.

Cijelu fotogaleriju s akcije pronađite OVDJE.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.