hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Gradski zastupnici protiv interesa Zagrepčana

Img 4058

Većina zastupnika zagrebačke gradske skupštine danas je (9.10.2014.) na prijedlog gradonačelnika Bandića, ne uvažavajući interes građana Zagreba, usvojila Plan gospodarenja otpadom koji predviđa izgradnju financijski, zdravstveno i okolišno štetne spalionice otpada, a zanemaruje prevenciju nastanka otpada, odvojeno prikupljanje i reciklažu.

Ovime ulazimo u drugu fazu naše kampanje protiv spalionice. Za potrebe izgradnje spalionice nužno je ishoditi niz dozvola, izraditi Studiju izvodljivosti i Studiju utjecaja na okoliš te još  osigurati financiranje. Osporavat ćemo svaki od navedenih koraka, argumentirajući okolišnu i financijsku štetnost spalionice te zagovarajući održiva rješenja gospodarenja otpadom.

Europske direktive nas obvezuju da do 2020. odvojeno prikupljamo čak 50% komunalnog otpada te da za 65% smanjimo količine biorazgradivog otpada na odlagalištima. Ciljevi za 2030, o kojima se trenutno raspravlja, bit će još ambiciozniji. U takvoj situaciji, jasno je kako će količina ostatnog otpada biti vrlo mala te da nema smisla raditi spalionicu.

Uvjereni smo da u konačnici spalionica neće biti izgrađena i da će Gradska uprava uvidjeti besmislenost ovakvog poduhvata. Ali u međuvremenu nastavljamo gubiti dragocjeno vrijeme koje bismo trebali uložiti u razvoj kvalitetnog sustava gospodarenja otpada.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.