hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Današnja sjednica Vlade RH: Totalna rasprodaja pred zatvaranje

Totalna rasprodaja 01

Vlada RH, koja praktički više i ne postoji i ne uživa povjerenje građana, na današnjoj je sjednici usvojila strateške odluke s dalekosežnim i štetnim posljedicama. Ovakvi nevjerojatni postupci Vlade koja više nema legitimitet donositi odluke o bilo čemu jasno pokazuju da ova Vlada mora otići i da se moraju raspisati novi izbori.

Među izrazito spornim danas donesenim odlukama nalazi se suglasnost za ugovore o bušenju nafte na kopnu, potpora izgradnji plutajućeg LNG terminala, Uredba o osnivanju prava građenja na šumama i šumskom zemljištu u vlasništvu RH i Zakon o koncesijama izbor novih članova nadzornog odbora INA-e.

Problematične odluke donosimo u pet točaka:

  1. Usvojenom Uredbom o građenju na šumama Vlada omogućuje izgradnju golf igrališta, protiv kojih se kod svih prethodnih vlada stvorila nezapamćena količina otpora u Hrvatskoj te je u konačnici srušen i sam Zakon o igralištima za golf. Na ovaj način Vlada pred raspadom na mala vrata želi legalizirati odredbe neustavnog i ukinutog  Zakona o igralištima za golf i prenamijeniti šume u igrališta za golf.
  2. Vlada u kojoj sudjeluje Tomislav Karamarko, koji se nalazi u središtu afere zbog  mogućeg sukoba interesa u aferi „Konzultantica“ vezano uz poslovanje s naftom, danas je dala suglasnost za eksploataciju nafte na čak šest istražnih polja uz Savu i Dravu. Zbog nepridržavanja roka za potpisivanje ugovora s kompanijama (koncesije su dodijeljene u lipnju 2015., a rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od dodjele koncesija), tražimo poništenje cijelog procesa.
  3. Dodatno, Karamarko se, prema navodima Index.hr-a, nalazio na zatvorenom dijelu sjednice na kojem se odlučivalo o novom nadzornom odboru INA-e pa se nameće pitanje je li se izuzeo iz procesa odlučivanja o INA-i. Donošenje odluka u tom području prvenstveno govori o razmjerima nepoštivanja i neshvaćanja raspoloženja javnosti o trenutnoj Vladi, a u poslovnom smislu bit će više nego upitne te podložne novim istražnim procesima.
  4. Vlada predviđa u iduća 2 do 3 mjeseca potpisivanje ugovora za plutajući LNG terminal, za koji javnosti još nije poznata tehnologija, niti isplativost ni utjecaj na okoliš.
  5. Usvojeni prijedlog Zakona o koncesijama ukida maksimalno vrijeme trajanja koncesije te uvrštava odredbu da trajanje koncesije ovisi o isplativosti investicije - što se bude tvrdilo da je investicija veća, to će koncesija duže trajati, čime se pogoduje velikim investitorima ili špekulantima.

Ovakvi izrazito štetni postupci jasno pokazuju da ova Vlada mora otići i da se hitno moraju raspisati novi izbori prije nego streteški interesi ove zemlje budu nepovratno izgubljeni.
 

Priopćenje potpisuju:

  • Zelena akcija
  • Pravo na grad
  • Zelena Istra
  • Srđ je naš
  • GONG

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.