hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ćorić mora odgovarati za pogodovanje u aferi VE Krš Pađene!

Pn9a9327

Neupitna je politička odgovornost ministra Ćorića u slučaju Krš-Pađene, a postoje snažne indicije da se ispita i njegova kaznena odgovornost za očito nerazumno trošenje javnih sredstava. Poruka je to koju su udruge Zelena akcija i BIOM danas uputile ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike kako bi upozorile na višestruku štetu koja je posljedica Ćorićevih političkih odluka.

Popratnim simboličnim performansom, aktivisti i aktivistkinje poručili su kako Ćorić u sprezi s optuženim investitorom rasipa 1.2 miljarde kuna našeg novca i na taj način uništava našu obnovljivu budućnost u vidu decentraliziranih, lokalnih sustava obnovljivih izvora energije.

Mnogo se u posljednje vrijeme govorilo o aferi VE Krš Pađene. Međutim, ono što se cijelo vrijeme izostavlja u tim raspravama je neupitna odgovornost ministra Ćorića. Bez Ćorićeve odluke, koja je suprotna mišljenju struke, optuženi investitor ne bi mogao nastaviti s realizacijom projekta po starom tarifnom sustavu. „Zbog toga ćemo svi mi platiti 1.2 miljarde kuna poticaja više nego što bi investitoru pripalo po novom tarifnom sustavu, a da se ministar držao zakona i tražio procjenu utjecaja na ekološku mrežu. Naime, da se ministar Ćorić držao zakona i tražio procjenu utjecaja na ekološku mrežu, investitoru bi isteklo rješenje o otkupu struje po višim poticajnim cijenama i morao bi projekt realizirati po novom tarifnom sustavu“, izjavio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Svojim je djelovanjem Ćorić uzrokovao višestruku štetu za interese Republike Hrvatske – štetu za okoliš i prirodu i štetu za proračun. Povrh toga, neopravdano visokim poticajima koji su posljedica Ćorićeva manevra, doveden je u pitanje cijeli sustav obnovljivih izvora energije. Kada vide ovakve manipulacije, ljudi gube vjeru u obnovljive izvore energije koji su jedan od rješenja za klimatske promjene i bolju budućnost. Dodatno, propuštena je šansa da se iznos koji će ovako biti preliven u džepove jednog investitora iskoristi za istinski zaokret prema obnovljivim izvorima energije. Primjerice, spiskanih 1.2 miljarde kuna bilo bi dovoljno da se solarnim sustavima za samoopskrbu snage 4kW, kolike su potrebe prosječnog kućanstva, opskrbi 30 000 kućanstava. „Uzmemo li da prosječno kućanstvo ima četiri člana, novcem koji je svojim manevrom Ćorić transferirao jednom invesitoru, mogao se solarizirati cijeli jedan grad veličine Rijeke ili Osijeka”, dodao je Ćerimagić.

Udruga BIOM prijavila je 2018. godine Europskoj komisiji da se Hrvatska sustavno ne pridržava Direktive o staništima pri odobravanju izmjena projekata vjetroelektrana. „Upozorili smo na nezakonitosti i stručne nedostatke u postupcima procjene utjecaja na okoliš i ocjene prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu za devet vjetroelektrana u Hrvatskoj. Između ostalog, ukazali smo i na nepravilnosti pri donošenju rješenja za vjetroelektranu Krš Pađene“, komentirao je Vedran Lucić iz udruge BIOM.

Nastavno na pritužbu, Europska komisija je Hrvatskoj uputila službenu opomenu prema kojoj Hrvatska treba ukloniti nedostatke koje je utvrdila Komisija u roku od četiri mjeseca. „Ukoliko se nedostaci ne uklone, država može završiti na Sudu Europske unije, a u tom bi se slučaju od novca hrvatskih poreznih obveznika plaćale kazne dok se nedostaci ne isprave“, zaključio je Lucić.

Cijela fotogalerija s akcije je OVDJE.

--------------------------------------------------

IZRAČUN:

PREPLAĆENI POTICAJI 

Stari tarifni sustav = 71 lp/kWh (do 1.1.2014.)
Novi tarifni sustav = 53 lp/kWh (od 1.1. 2014.)
Razlika između starog i novog tarifnog sustava = 18 lp (0,18 kn) / kWh

Planirana godišnja proizvodnja VE Krš Pađene = 480 GWh (Izvor: Elaborat zaštite okoliša, prosinac 2016., str. 15)

0.18 kn/Kwh = 180 kn/Mwh = 180 000 kn/Gwh

Planirana godišnja proizvodnja VE Krš Pađene (480 GWH)
x
razlika poticaja između starog i novog tarifnog modela (180 000 kn/Gwh)
=
86 400 000 kn godišnje

Godišnja razlika u poticajima između starog i novog tarifnog modela (86 400 000 kuna)
x
poticajno razdoblje prema ugovoru (14 godina)
=
1 209 600 000 (slovima: jedna milijarda dvjesto devet milijuna šesto tisuća) kuna

PROPUŠTENA PRILIKA SOLARIZACIJE

  • prosječno instalirana snaga solarnih sustava za samoopskrbu po kućanstvu = 3,5 – 4 kW
  • prosječna cijena = 10 000 kn po kW instalirane snage
  • 1 kućanstvo = 4kW = 40 000 kn

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.