hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Aktivistkinje Zelene akcije prekinule govor ministra Habijana

Web  10

“Dobrodošli na konferenciju ‘Energetski put u propast’! To je pravi naziv, a ne ‘Energetski put u održivu budućnost’. Ovo što radite je čisti greenwashing! Put o kojem se ovdje danas govori vodi u klimatsku katastrofu. U katastrofu za ljude u ovoj državi i van nje”, riječi su kojima su aktivisti prekinuli govor ministra Habijana. 

Naglasili su da industrija, koja je glavni uzrok klimatskih promjena i glavna kočnica u procesu tranzicije, ne smije više dobivati podij. “Plinski i naftni lobi usko je vezan uz vlast u ovoj državi, što pokazuju brojne afere. Pokazuju to i tzv. strateški energetski projekti koji su gotovo uvijek vezani uz fosilna goriva”.

Aktivisti su istaknuli i činjenicu da su hrvatske tvrtke na fosilna goriva sudionice u zdravstvenim problemima, kršenjima ljudskih prava i potpirivanju sukoba diljem svijeta. Ukapljeni fosilni plin ili LNG koji se dovozi u Hrvatsku, prvenstveno iz SAD-a, nastao je frakiranjem. Metodom koju je hrvatska vlada kod kuće zabranila. Metodom čija je višestruka štetnost za ljudsko zdravlje i okoliš dokazana. “Licemjerno je da nemamo problem uvoziti plin koji se na taj način vadi u SAD-u i tamo ugrožava ljude”, dodali su.

U SAD-u postoje tzv. ‘zone žrtvovanja’ duž obale Meksičkog zaljeva gdje ljudi desetljećima udišu štetne toksine. Zbog toga su njihove regije dobile nazive poput ‘Doline raka’ i ‘Doline smrti’. “Iz doline smrti, Hrvatska uvozi plin”, poručile su aktivistkinje. Uvoz LNG-A iz SAD-a je problematičan i zbog činjenice da je ta zemlja glavni financijski i oružani saveznik Države Izrael, koja, prema Svjetskom sudu, vrlo vjerojatno vrši genocid u Gazi.

Hrvatska LNG uvozi i iz država kao Mozambik. Industrija tamo raspiruje rat koji bjesni već šest godina i zbog kojeg je raseljeno preko milijun ljudi. “Neprihvatljivo je da je Hrvatska, zbog svoje ovisnosti o plinu i loše energetske politike, dio svega toga”.  

Komentirali su i problematiku lobija nuklearne energije na ovoj konferenciji. “Izgradnja nuklearnih elektrana vrlo je dugotrajan proces koji zahtijeva ogromne investicije. A tada će već biti kasno da se zaustave nepovratne klimatske promjene”. Treba ulagati u provjerena rješenja za klimu, kao što su izolacija domova, javni prijevoz i obnovljiva energija. “Investiranje u fosilna goriva i nuklearke je nesigurno i zdravstveno, klimatski i gospodarski štetno. A nadasve, nemoralno je prema globalnoj većini”, izjavili su.

Aktivisti su tražili da se prestanu organizirati ovakve konferencije na kojima se i dalje promoviraju fosilna goriva i tvrtke koje s njima posluju. Žele konferencije o obnovljivim izvorima u čijem je središtu energija kojom upravljaju građanke i građani. “Ne želimo više poslovanje po starom! Dosta nam je praznih i lažnih govora Vlade o navodnom radu na suzbijanju i prilagodbi na klimatske promjene. U stvarnosti se malo ili ništa ne događa. I dalje smo, sramotno, na začelju EU-a po pitanju investicija u Sunčevu energiju koje imamo u izobilju.” 

Trenutna Vlada želi nastaviti uvoziti fosilna goriva, posebno plin i tako dalje ovisiti o drugima i geopolitici. “Nemaju hrabrosti oduprijeti se lobiju plinske i nuklearne industrije i biti ambiciozniji od drugih”, rekli su iz Zelene akcije i zaključili: “Tražimo da se buduća Vlada odupre ovim utjecajima i da konačno napravi zaokret u pravom smjeru. Mi nećemo nestati. Glas smo onih koji tu ne mogu biti jer se svaki dan bore da mogu kupiti hranu ili platiti grijanje. Ne želimo više živjeti u takvom svijetu! Želimo bolje jer možemo bolje”.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.