hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Planirana spalionica na Rebru protivna je zagrebačkom urbanističkom planu!

Img 0939

Planirana spalionica infektivnog otpada na Rebru nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Grada Zagreba, potvrdio je nadležni gradski ured. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zbog toga treba odbaciti studiju utjecaja na okoliš (SUO) te izgradnju spalionice ocijeniti neprihvatljivim zahvatom za okoliš.

Poruka je to koju su Zelena akcija i Građanska inicijativa - Stop spalionici Rebro uputili danas ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Aktivisti i aktivistkinje su razvili transparent s porukom “Gdje ima dima, nema zdravlja. STOP spalionici”, kako bi upozorili na probleme sa spalionicom te istaknuli održivija rješenja za zbrinjavanje infektivnog otpada. 

“Ono što od početka tvrdimo, sada je potvrdilo i nadležno tijelo gradske uprave”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije. Nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja prijavu Zelene akcije proslijedilo nadležnom uredu Grada Zagreba na postupanje, prošli je tjedan stiglo njihovo tumačenje. “Prema novom tumačenju, planirani projekt nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom”, pojasnio je Košak. Naime, sukladno Generalnom urbanističkom planu (GUP), na prostoru KBC-a Rebro smije biti objekt za oporabu otpada isključivo iz bolnice Rebro, a ne iz još pet drugih bolnica za koje je zamišljena ova spalionica. “Time pokušaj nametanja spalionice za bolnice u okviru KBC-a Zagreb pada u vodu”, rekao je Košak.  

Naglasio je kako je SUO nestručna i frizirana za potrebe investitora te da projekt sada nema uporište ni u prostorno-planskoj dokumentaciji. “Pozivamo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi spalionicu! Ukoliko se ogluši, imamo dovoljno argumenata da je zaustavimo pravnim alatima”, poručio je Košak te dodao: “Na prostoru KBC-a Rebro, sukladno GUP-u, smije se graditi samo ono što je u funkciji zdravstvene zaštite kao osnovne namjene KBC-a. Dakle, spalionica ne dolazi u obzir”.


Aleksandra Numanović iz Građanske inicijative je komentirala apsurdnu situaciju u kojoj  se usred Zagreba planira spalionica opasnog otpada, unatoč tome što brojni stručnjaci ukazuju na veliku okolišnu i zdravstvenu štetnost takvog postrojenja, ali i na održivija rješenja koja nisu razmotrena. “KBC Zagreb i Ministarstvo zdravstva ignoriraju prosvjed nekoliko stotina ljudi, kao i peticiju protiv projekta koju je potpisalo više od 10.000 stanovnika Zagreba”, izjavila je Numanović. Smatra da je žalosno što se na uštrb građana i građanki podmeću neutemeljena rješenja zbrinjavanja otpada u korist raznih klijentelističkih ciljeva, a bez adekvatne procjene podložnosti nesrećama i katastrofama. “Mi nećemo odustati jer ovo je borba za zdrav život ne samo stanovnika Maksimira, nego čitavog Zagreba. Zajedno sa Zelenom akcijom apeliramo na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi ovu besmislenu spalionicu jer u suprotnom slijedi još jači otpor stanovnika”, zaključila je Numanović.

Cijela fotogalerija nalazi se OVDJE.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.