hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Carbon dinosaur u Hrvatskoj

24.09. Stubičke Toplice, 25.09. Zagreb , 27.09. Rijeka . Dinosauri su izumrli. Tyrranosaurus rex i njegovi srodnici da, ali prijeteći karbonski dinosauri i dalje žive.

Dinosauri su izumrli. Tyrranosaurus rex i njegovi srodnici da, ali prijeteći karbonski dinosauri i dalje žive. Oni su najveci uzročnici stakleničkih plinova, što je zajednički naziv za CO 2 , metan i još neke plinove koji, apsorbirajuci toplinu u atmosferi, uzrokuju efekt staklenika i klimatske promjene. Njene višestruke posljedice poput povečanja razine mora , uzrokovanog topljenjem ledenjaka , mogle bi izbrisati zemlje niske nadmorske visine poput Nizozemske i Maldiva . Ljeto 2003. bilo je najtoplije ljeto u Europi u posljednjih 500 godina. Toplinski val koji je pogodio Europu odnio je živote 33 000 ljudi, a u poljoprivredi je prouzrokovao gubitke od 11 milijardi eura. Požari ogromnih razmjera na jugu Europe devastirali su ogromne površine - oko 5% površine Portugala je spaljeno - uz ozbiljne posljedice po turizam. To su pokazatelji da se globalno zagrijavanje, kao posljedica čovjekovih aktivnosti, već počelo dogadati.

Od 24.09. do 27.09. Hrvatska javnost će se imati prilike upoznati se s karbonskim dinosaurom , na sreću samo simboličnim , 10 metara visokim balonom koji će nas upozoriti na uzroke i posljedice klimatskih promjena.
Prva akcija održat ce se 24.09. u Stubičkim Toplicama ispred hotela Matija Gubec kao side-event konferencije Friends of the Earth , čiji je i Zelena akcija član. Ocekujemo oko 150 "prijatelja Zemlje" iz cijelog svijeta.

Druga akcija bit ce 25.09. u Zagrebu ispred kina Europa, u stilu naših dobro poznatih uličnih događanja. Želimo upozoriti javnost da je Hrvatska jedna od nekolicine Europskih zemalja koja još nije ratificirala Kyoto protokol kojim se želi smanjiti i kontrolirati sveukupna emisija CO 2 u atmosferu. Nakon toga 27.09. dinosaur ide u Rijeku gdje će simbolizirati prijetnju zvanu DružbAdria , originalnog hrvatskog karbonskog dinosaura. Pored samog dinosaura, građani će moći potpisati peticiju sa 10 zahtjeva , koja će biti uručena novom povjereniku EU za energetiku i educirati se razgledavajući izložbu o klimatskim promjenama.

Više o akcijama, tekst peticije i izložbe..
O kampanji i europskoj turneji Carbon Dinosaura čitajte ovdje .

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.