hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Blizu smo opasne granice nakon koje nema povratka

Vlada se mora okrenuti prema obnovljivim izvorima energije - prvenstveno solarima i vjetru - i energetskoj učinkovitosti. Mora prestati gurati daljnja ulaganja u fosilna goriva i projekte poput LNG terminala na Krku.

“Trenutna energetska politika Republike Hrvatske je potpuni promašaj. Ako ne napravimo brzi zaokret, naći ćemo se na strani gubitnika u borbi protiv klimatskih promjena”, izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije tijekom današnje prosvjedne akcije ispred zgrade Vlade RH.

Aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije održali su akciju tijekom koje su izvjesili crveno platno dugo 12 metara s natpisom “Stop! 1.5C”. Time su na simboličan način prikazali granicu koju ne smijemo prijeći ukoliko želimo spriječiti nepojmljive posljedice klimatskih promjena. Naime, novi znanstveni izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) upozorava kako moramo zadržati porast globalne temperature ispod 1.5 °C, a za to imamo svega desetak godina.

“Klimatski pokret je godinama govorio upravo ono što su sada znanstvenici potvrdili. No političari su to konstantno ignorirali, što je rezultat lobiranja fosilne industrije. A posljednjih godina najviše dominira plinski lobi”, komentirala je Mileta.

IPCC upozorava kako se već sada nalazimo na 1°C povećanja globalnog zagrijavanja, a svjedočimo razornim posljedicama. U samo zadnjih mjesec dana, uragan Florence i supertajfun Mangkhut poharali su obale SAD-a i Jugoistočne Azije te ostavili za sobom stotine žrtava, a izravno pogodili milijune ljudi. Portoriko se i nakon godinu dana oporavlja od uragana u kojem je život izgubilo 4.600 ljudi, dok su mnogi morali napustiti svoje domove zauvijek. Ekstremne vrućine i požari u Europi postaju svakodnevica. Prema IPCC-u, Mediteranu prijete teške suše, ali i nestašica hrane. Popis se nastavlja.

“Neugodna je istina da kao rezultat politika zapadnog svijeta, koje su uzrok klimatskih promjena, oni najpotlačeniji i najsiromašniji u društvu umiru. Deseci tisuća svake godine. A sa svakim povećanjem globalnog zagrijavanja, ta će brojka drastično rasti. I ne više samo u tim zemljama, jer smo sada svi u istom košu”, dodala je Mileta.

Hrvatska, koliko god mala bila, ima svoju ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. “Umjesto loših politika koje produbljuju nejednakosti u društvu, Vlada RH može ovo promatrati kao priliku da se postavi kao jedan od predvodnika u izgradnji održivijeg i ravnopravnijeg sustava. No za takvu je korjenitu promjenu potrebna snažna politička volja i hrabrost”, zaključila je Mileta.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.