hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 08/2004, Kolovoz 2004.

U mjesecu kolovozu primili smo 56 prijava građana na Zeleni telefon

Ljeto u Zagrebu

U mjesecu kolovozu primili smo 56 prijava građana na ZT dok smo pro¹le godine u isto vrijeme primili 26 prijava što je porast od 115%. Ljeto je pri kraju što se vidi i po samo jednoj prijavi u grupi buka. Građani su ugasili svoje rashladne uređaje koji su brujali cijelo ljeto i smetali nekim građanima koji su se žalili na ZT. Broj prijava u grupi otpad također se smanjio na odnosu na prošli mjesec. To ne znači da u gradu ima manje otpada, nego je grad u kolovozu bio poluprazan, pošto su građani većinom koristili godišnji u tom mjesecu. Na promet se nitko nije žalio iz jednostavnog razloga jer je Zagreb bio jedno veliko gradilište.

Oni koji su ostali u Zagrebu morali su se prilagoditi novoj prometnoj regulaciji. Na žalost, ljeto je iza nas i ovo malo "babljeg ljeta" što je ostalo trebamo iskoristi najbolje što znamo. Želite li zasaditi stablo u svom obližnjem parku ili ispred kuće? Ništa lakše ali svu sadnju morate dogovarati u suradnji s Zrinjevcem. Želite li maknuti otpad oko svoje zgrade? Navucite rukavice i pozovite susjede da vam se pridruže. Ako imate djecu koja pohađaju vrtić i želite im uljepšati boravak u njemu, organizirajte roditelje i tete te obojajte zaštitnu ogradu, ljuljačke, tobogane u vesele boje ili jednostavno uzmite role i otiđite se rolati na Jarun. Iskoristite ove lijepe dane.

Ptičica je pjevala na grani
jer nam stižu zadnji dani
a laste poletjele k jugu
u mom srcu ostavile tugu

(Ivan Luka Sabadi, 3a razred iz O.Š. "Josip Kozarac", Vinkovci)

Otpad

* Građani nas često zovu i pitaju mogu li se prazne kutije od mlijeka odložiti u kontejner za papir. Na žalost ne, jer su kutije iznutra obložene plastičnom ili alu-folijom.
* Postoji li u Zagrebu poduzeće, koje osim u uredima, kutije za stari papir postavlja i u stambenim zgradama? Nazovite EKO SVIJET tel.24 52 929.
* Građane Gornje Dubrave već duže vrijeme muči problem divljeg odlagališta uz potok Branovec. Tamo se uz glomazni otpad često mogu pronaći veće količine limenki i kanti s bojama, lakovima i uljima, te je pojava požara uz zagušujući dim, za njih postala gotovo svakodnevica. Bitno je naglasiti da su građani dali postaviti informativnu tabelu sa oznakom zabrane odlaganja otpada, no netko je tabelu maknuo, a nakon uklanjanja otpada, preko noći se stvori novi. Kako riješiti ovaj, već očito, kronični problem, pitanje je na koje nam nitko od nadležnih službi nije mogao dati zadovoljavajući odgovor.

Zelenilo

* Gospodin Pavlina u Somborskoj 7, želio bi posjeći zdravo stablo breze. Pošto ZT na ovakve i slične prijave reagira prilično oštro, nismo poštedili niti gospodina Pavlinu, kojemu se ovom prilikom ispričavamo. Naime cijela priča ima i drugu stranu, jer stablo o kojemu je riječ izaziva višestruke probleme (alergije, zaštopavanje kanalizacijskih cijevi korjenjemÉ) cijeloj obitelji Pavlina, što je uvidjela i većina njegovih susjeda te mu dala suglasnost za sjeću tog stabla. Kako bi svi u ovoj priči bili zadovoljni gosp. Pavlina je pozvao komisiju koja bi utvrdila štetan utjecaj stabla, Zrinjevac bi ga tad posjekao, a obitelj Pavlina bi umjesto posječenog zasadila novo stablo. Još jednom isprike gosp. Pavlini.
* U Horvaćanskoj ispred zgrade k.br.31 vlasnik kafića Veni Vidi postavio je ljetnu terasu na jedinoj zelenoj površini u tom dijelu ulice. Stanovnici Horvaćanske uložili su prigovor na odluku Grada, kojom vlasniku kafića na korištenje ustupa zelenu površinu, te je terasa uskoro maknuta. No slučaj još nije zaključen, jer postoji mogućnost da je Grad ponovno ustupi na korištenje pojedincu, umjesto većini stanovnika Horvaćanske.
* U Dugavama je javna zelena površina pretvorena u odlagalište građevinskog i ostalog otpada, te u parkiralište za bagere i ostalu građevinsku mašineriju. Gospođa koja nam je to javila odlučila je sama kontaktirati komunalno redarstvo.
* Ispred dječjeg igrališta između Nove ceste i Kučerine, netko je iščupao zaštitnu ogradu. Istoga dana je nekoliko automobila parkirano na zelenoj površini.
* Građane zabrinjava i ljuti nebriga oko gradskih parkova. Pitaju nas zašto se postavljaju table s upozorenjima opasnosti od izvale stabala, umjesto da se to sanira?
* U Tkalčićevoj 55, jedan od suvlasnika zajedničkog stabla bez ičijeg je pristanka posjekao visoko zdravo stablo. Ne zna se zašto je to učinio, ali zahvaljujući zaštićenoj lokaciji na kojoj se stablo nalazilo, gradski Zavod za zaštitu spomenika prirode i kulture šalje svoju komisiju, koja će utvrditi stanje u kojemu se stablo nalazilo, te propisati eventualnu prijavu počinitelju.

Buka

* Dugi ljetni dani stanovnicima Ilice 11 osim vrućine donijeli su i buku klima-uređaja ugrađenih u prodavaonice i parfumeriju. Građani tvrde da je buka toliko jaka da je otjerala i ptice koje su tamo godinama obitavale.

Vode

* Prilikom čišćenja padina i korita potoka Kraljevec, građani su osjetili oštar neugodan miris. Ubrzo su otkrili i uzrok tog smrada. Naime, uz Kraljičin zdenac nalazi se "Izletište Kraljičin zdenac" čije su kanalizacijske cijevi "prikopčane" direktno u potok.

Razno

* Građane, ali i neke institucije, prilično je zaintrigirao izlazak našeg zelenog adresara, što potvrđuju brojni pozivi s molbama da im pošaljemo barem jedan primjerak.
* Javna ustanova P.P.Medvednica zahvaljuje nam na našem trudu oko čišćenja i zaštite P.P. Medvednice.

Gradnja

* U zaštićenoj zelenoj zoni Jaruna, na Otoku Veslača, netko je započeo s izgradnjom caffe-bara. Zabrinuti građani tvrde da se gradi bez lokacijske i građevinske dozvole, nije postavljena tabla izvođača radova, te da se sve to odvija uz suglasnost uprave ŠRC Jaruna.
* U Samoboru se planira gradnja asfaltne baze. Građane zanima kako to spriječiti, kome i kako pisati dopise, te kako organizirati pisanje peticije.
* Građani Žutog brega već se godinama muče s bespravnom gradnjom baraka i nadstrešnica, koje je najprije izgradilo poduzeće "Georad", a nastavila klesarska radnja.
* Stanovništvo mjesta Klinča sela nedavno je neugodno iznenadio početak izgradnje benzinske crpke samo nekoliko metara od potoka Okičnica. Tko je i zašto to dozvolio, ako se zna da je to područje prostornim planom određeno kao stambena zona s malim uslužno-obrtničkim djelatnostima, pitaju nas zabrinuti građani.
* Stanovnici ul. Vilima Korajca žale se na gustu izgradnju. Naime tik uz zgradu na k.br. 20, započela je izgradnja pet novih zgrada, zauzimajući tako veliki dio zelene površine. Kako je to zakonom uređeno, odnosno da li je zakonom propisano kolika je najmanja udaljenost zgrada koje stoje jedna nasuprot druge ili je to prepušteno građevinskoj etici, još uvijek nismo saznali, ali smo od građevinske inspekcije dobili odgovor da je sve regularno.

Zrak

* U samom centru Gračaca, u prostoru bivše kožare, otvorena je tvornica za preradu ribe. Građani se žale na jak i neugodan smrad.
* Na gradilištu u Vukomerečkoj ulici danima se nešto spaljuje. Građane guši gusti, crni dim.

Životinje

* U subotu je iz Kotoribe (mjesto blizu Čakovca), odletjelo jato roda. Jedna roda je ostala i ujedinila stanovništvo Kotoribe zajedničkom brigom za njezin opstanak. U Zavodu za ornitologiju rekli su nam da je najbolje rodu ne dirati i da joj preko zime stanovištvo Kotoribe ostavljaju hranu na jednom mjestu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.