hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 07/2005, Srpanj 2005.

Porastprijavanazt 07 2005

Ured Zelenog telefona zatvoren je od 1. kolovoza do 15. kolovoza 2005. Bilten možete preuzeti u PDF obliku ovdje  ili pročitati u nastavku ...

Radi zasluženog godišnjeg odmora zatvoriti ćemo ured na petnaest dana. Nakon 15. kolovoza u uredu će biti Jasna i tada slobodno zovite dobro vam poznati broj 062 123 456. U međuvremenu, ako vidite sječu ili palež zovite najbližu policijsku stanicu. Sva onečišćenja i zagađenja na javnoj površini prijavite na svoj Područni ured komunalnom redarstvu. Možete obavijestiti i medije, ako ne ide drugačije.
Želimo Vam dugo, toplo ljeto i odmorite se.

Ministarstvo okoliša odbilo financirati Zeleni adresar

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je po drugi put odbilo financirati "Zeleni adresar".  Prvu odbijenicu dobili smo 1996. godine. Tada je financiranje preuzeo REC (Regional Environmental Centar) iz Budimpešte.  Drugo izdanje adresara financirala je Europska komisija  u okviru projekt "Strengthening the green phone network".

Zanimljivo je, da kad god se tiska novo izdanje Adresara, zaposlenici Ministarstva okoliša su prvi na vratima Zelenog telefona (ZT) i traže besplatan primjerak.

Adresara i imenika u Hrvatskoj ima puno, ali samo ovaj objedinjuje sve službe koje se bave isključivo i samo zaštitom okoliša i ekologijom sa svim informacijama na jednom mjestu.

Zrak

* Dva prijatelja kladila su se u ručak za deset osoba. Koji automobil više zagađuje zrak? Benzinac ili dizelaš? U Upravi za zaštitu okoliša kažu, ako je sagorjevanje motora dobro, oslobađa se samo ugljični dioksid (ukoliko je gorivo bezolovno), a ako je sagorjevanje motora loše onda se oslobađa i ugljični monoksid koji je otrovan. Dizel goriva mogu sadržavati sumpor, te se onda izgaranjem stvara sumporni dioksid i oksid dušika. Što je još gore. Odgovor je dizelaš i netko je izgubio opkladu.

Životinje

* Cijela jedna obitelj iz Sunjske grede završila je u zatvoru zbog pedofilije. Imanje je ostalo prazno, a domaće životinje nema tko hraniti. Županijski veterinarski inspektor nakon naše dojave, poslao je veterinara iz Sunje koji sada svakodnevno hrani stoku.

Šume

* Haddad iz dizajnerske kuće Image Haddad posjekao je hrastovu šumu na Čretu b.b. radi gradnje stambenog objekta. Dozvolu od Skupštine Grada za čistu sječu šume nije dobio.
* U Petruševcu je posjećeno 40-tak stabala.
 

Otpad

* Još uvijek se navaža i odlažu velike količine životinjskog otpada u Donjem Gudovcu kod Bjelovara.
* Na kraju Zelene magistrale nalazila se tabla "zabranjeno odlaganje otpada". Netko je tablu maknuo i ostavio nekoliko vreća sa smećem.
* Iza OMW-ove benzinske stanice do ZET-ovog nogometnog igrališta nalazi se javna površina puna otpada i sumnjivih bačava. Sumnjive bačve prijavljene su inspekciji zaštite okoliša, a ostali otpad je prijavljen komunalnom redarstvu Pešćenica - Žitnjak.
* U Slavonskoj ulici kod Doma zdravlja Dubrava nalaze se puni spremnici za staklo i papir.
* U naselju Jakopić kod Krapinskih toplica odlažu se velike količine auto otpada. Motorna ulja direktno otječu u zemlju.
* U Općini Žabno ne žele deponiju otpada. Osnovati će Udrugu građana protiv tog deponija.

Vode

* Vjerojatno znate da Kozari Bok nema kanalizacije. Znate li da ni Pantovčak nema kanalizacije. S Pantovčaka se fekalije kroz šumu slijevaju do Kosirnikove ulice.
* Građani su protiv zatvaranja potoka Kustošak u Vatrogasnoj ulici.

Zelenilo

* Između ulice Kamenarka i ulice Sv. Rok nalaze se polja ambrozije. Ambrozija se nalazi i na željezničkom prijelazu Trnava. Polja ambrozije možete prijaviti na broj telefona: 65 85 681 ako je na privatnoj parceli, a ko je na javnoj površini 65 98 891.
*U Vinkovićevoj ulici obrezuju se grane sa stabala na zahtjev građana. Stabla se sigurno neće sijeći, kažu u Zrinjevcu.
* U Trnjanski park uz dječje ljuljačke, postavljeni su kontejeneri za radnike. Do parka se nalazi gradilište i već je posjećeno pet stabla.
* Građani imaju primjedbe na Zrinjevac koji pretjerano kosi travu. Kažu "trava hladi zemlju i zadržava vlagu, a kada trave nema zemlja se prži".
* Zapuštena zelena površina na Savici kod đamije počela se uređivati. Tako se uništava stanište brojnih životinja kao npr. fazana, zečeva, ježeva...
* U Trnjanskoj ulici nalazio se privatni zapušteni voćnjak koji je postao divlje odlagalište. Građani su zvali nekog u Poglavarstvo da se deponij ukloni. Nakon toga došli su bageri koji su sve sravnali skupa s voćkama.

Razno

* Građani Siska koji su prije nekoliko mjeseci prijavili inspekciji zaštite okoliša poduzeće Silos iz Siska, sada imaju velikih problema s tim poduzećem. Naime, poduzeće je diglo ogradu i neki građani ne mogu do svojih kuća. Da podsjetimo. Djelatnici poduzeća zakopali su otpad izvan kruga poduzeća. Inspekciji zaštite okoliša tvrdili su da su zakopali stari papir. Međutim, ustanovilo se da se radi o opasnom otpadu (uglavnom boje i lakovi).
* Komunalno poduzeće iz Križevaca želi u suradnji s nama raditi edukaciju po školama i vrtićima o sortiranju otpada.

Dokumenti

Bilten Zelenog telefona, srpanj 2005.

PDF 121 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.