hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 07/2004, Srpanj 2004.

Izašao je iz tiska Zeleni adresar Mreže Zelenih telefona Hrvatske.

Adresar izašao iz tiska

Izašao je iz tiska Zeleni adresar Mreže Zelenih telefona Hrvatske. Zainteresirani građani mogu ga besplatno dobiti na našoj adresi, a izradili smo ga za aktiviste i građane koji žele aktivno sudjelovati u zaštiti okoliša. Adresar je nastao u okviru projekta "Strengthening the green phone network" (Jačanje Mreže zelenih telefona) za koji je Mreža Zelenih telefona dobila potporu Europske komisije. U Splitu je od 16. do 18. srpnja održan sastanak Mreže Zelenih telefona (10 udruga u Mreži) gdje se je dogovaralo o novom projektu Mreže i mogućim donatorima. Dogovoreno je da tema budućeg projekta bude otpad (ilegalni deponiji, kompostane, opasni otpad, reciklaža, spalionica). Projekt je podijeljen na tri faze. Prva faza obuhvaća istraživanje, objavljivanje podataka i informiranje. Druga faza obuhvaća edukaciju i analizu implementacije zakona dok će se u trećoj fazi usporediti primjeri Hrvatske i Europske unije. Rezultati projekta će se prikazati u publikaciji.
"Tko posiječe stablo, visjet će na susjednom!" - ovako je o zaštiti okoliša brinuo libijski predsjednik Moamar El Gadafi
Kako bi pokazali građanima da ne brinemo samo o životinjama nego i o ljudima, dana 9. srpnja gđi. Sonji Budak oprali smo prozore od ptičjih izmeta na drugom katu zgrade u Ilici 42. Naime, početkom proljeća stanari zgrade postavili su mrežu kako bi piljke (vrsta lastavice), spriječili da se vrate u svoja gnijezda, i izmetom prljaju prozore. Na dojavu građana i našu intervenciju, inspekcija je izašla na teren i naredila uklanjanje mreže jer je spomenuta zgrada zaštićeni spomenik kulture. Piljci su sada u svojim gnijezdima kao i tijekom više od 20 godina.

Otpad

* Domačica iz obiteljske kuće na adresi Mlinovi k.br. 143 baca boce i ostali otpad u potok, iako u blizini ima sve potrebne spremnike za otpad.
* Građani istovaruju otpad u šumi iza Petrovine.
* U Selskoj kod k. br. 112 i staračkog doma nalazi se glomazni otpad i olupina smeđe boje. Građani kažu da i smetlari tamo istovaruju otpad. Kako je po rasporedu odvoz glomaznog otpada tek u rujnu mjesecu, građani misle da je to kasno jer su se počeli sakupljati štakori.
* Stanovnici zgrade u Cerničkoj ulici traže kartonski spremnik za papir.
* Pored Vranskog jezera (Pakoštane) stalno gori otpad. Navodno se ne može ugasiti.
* Poduzeće Meving sa sjedištem u Radićevoj k.br. 3, uređivalo je cestu i rubnjak u ulici Rim (Maksimir) i sav otpad bačen je u šumu na kraju ulice Rim. Građani su probali urgirati kod inspekcijskih službi, ali za sada bez rezultata.
* Gđa. iz Vrsara iz Orlandove ulice žali se na kontejner za otpad koji je postavljen 2 m od njezinog prozora. Kontejner se prazni jedanputa tjedno i gđa. kaže da već crvi iz njega izlaze. Nakon intervencije aktivista iz Zelene Istre, kontejner se je češće praznio ali nakon nekog vremena sve je opet po starom.
* U jamu bivšeg iskopa pijeska kod Vodica na otoku Pagu navaža se različiti otpad, naročito glomazni, pa tako i danas lokalno komunalno poduzeće iskrcava ovdje glomazni otpad. Legalna deponija nalazi se, navodno, na drugoj lokaciji. Također postoje informacije da Grad Pag namjerava lokaciju kod Vodica ograditi (započeta izgradnja zida) i pretvoriti u trajno odlagalište otpada. Građani mole da se provjeri da li za takve planove postoji valjana dokumentacija (studija utjecaja na okoliš, lokacijska i građevinska dozvola).

Zelenilo

* Vlasnici stambene kuće na adresi Dalmatinska k.br. 1 (Velika Gorica) posjekli su nekoliko stabala na svojoj parceli, a odsječena stabla bacili su u kanal Sava - Odra, u neposrednoj blizini ceste Gradići - Petrovina.
* Neuređena livada nalazi se između V. Rudžjaka i Prisavlja. Građani kažu da tamo ima i poskoka.
* U Podvodnici, općina Kravarsko, privatna parcela puna je ambrozije. Građanima smo dali telefonski broj u Velikoj Gorici za prijavu ambrozije, gdje su im poklopili slušalicu. Tamo su im trebali reći da zovu općinu Kravarsko. Nakon našeg poziva ambrozije više nema.

Buka

* Građani jedne zgrade u Maksimirskoj ulici žale se na susjeda koji u svojoj garsonjeri stalno nešto buši s hilticom.
* Stanari Ilice 11 žale se na buku tri rashladna uređaja.

Vode

* Građani upozoravaju na šverc crva u Hrvatsku pod imenom fuji i verde, koji se vade iz kanalizacija velikih istočnih gradova (Rusija, Bjelorusija, Ukrajina...). Crvi se voze u mulju u kojem se nalaze virusi raznih bolesti (hepatitis B, C i kolere) i bacaju u naše vode. Građani se pitaju što će reći kupači na Jarunu ili diljem Hrvatske gdje se crvi bacaju u vode stajačice?
* Tko kontrolira Plivine otpadne vode? Građani se pitaju kako je moguće da oni sami sebi kontroliraju vode?
* U ulici I. Rožmana k.br. 7, 9, 11, 13, 13a, i 15, izgrađeno je veliko skladište u kojem su smještene cisterne s tekućinom. Građani ne znaju o kakvoj se tekućini radi, ali pošto se iz tih skladišta širi smrad kemikalija sumnjaju na tvari štetne po okoliš i zdravlje ljudi. Prilikom pretakanja tekućine iz cisterni u kamione, tekućina se prelijeva na tlo i upija u zemlju, a budući da okolne kuće nisu priključene na gradski vodovod, građani strahuju od ulaska otrovnih tvari u bunare.

Razno

* Sva reciklažna dvorišta rade do 19.00 sati.
* Carin d.o.o. za građevinarstvo i trgovinu održalo je demonstraciju uklanjanja odbačenih guma za žvakanje na Cvjetnom trgu 13. srpnja.
* Zvali su nas iz uprave hotela Livadić, koji ima na zaštićenoj fasadi puno lastavičjih gnijezda. Pitaju što da rade jer ne žele stavljati mrežu? Iz Zavoda za zaštitu spomenika, prirode i kulture kažu da je moguće tražiti postavljanje pleksiglas strehe ispod gnijezda, 15 cm izbočeno prema van. Za sve radove treba tražiti dozvolu Zavoda.
* Gđu. iz Wiesbadena (Njemačka) zanima sve o Zelenoj akciji kako bi uspostavila suradnju.

Gradnja

* Anton Repić u svom vinogradu (predio Prebenda iznad Okrugljaka) gradi podrum 5x8m. Temelji su već iskopani.
* U malom mjestu Goli Vrh kraj Jastrebarskog u izgradnji je benzinska pumpa. Pumpa se gradi 30 m od potoka koji izvire na Plješivici i čiji tok završava u ornitološkom rezervatu Crna Mlaka. Građane zanima da li invenstitor ima sve potrebne dozvole te da li ima napravljenu studiju utjecaja na okoliš?

Zrak

* U šumi u Zlatar Bistrici jedan čovjek spaljuje rendgenske snimke i filmove. Zrak je pun gustog crnog dima, a ljudi se žale na glavobolju i povraćanje.
* Nakon privatizacije Ciglane u Črnomercu građevine i neizgrađeni prostori u velikoj su mjeri promjenili namjenu. Građani koji su se obratili ZT-u smatraju da neke od djelatnosti nisu u skladu s propisima o zaštiti okoliša. Jedna od hala za proizvodnju opeke je osposobljena za proizvodnju i u njoj se vrši vrši pečenje ciglarskih proizvoda, korištenjem plinskog pogona, ali i spaljivanjem otpada. Ova hala ima dimnjak visine samo 1m. Dimovi koji mijenjaju boju i gustoću ispuštaju se svakodnevno, posebno u večernjim satima. Ovisno o vjetrovima lebde u visini nebodera u radijusu 1000 m oko Ciglane. Građani su zabrinuti zbog ovog onečišćenja zraka, tim više što se u spomenutom radijusu nalazi nekoliko dječjih vrtića, dvije osnovne škole i druge obrazovne, zdrastvene i socijalne ustanove.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.