hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 01/2005, Siječanj 2005.

Bilten možete preuzeti u PDF obliku ovdje ili pročitati u nastavku ...

Smrdljivka ili Smrdljivec opet smrdi

Naime, tako Zaprešičani zovu potok tamno smeđe boje kod postrojenja Plive, koji godinama svojim smradovima zagorčava život okolnom stanovništvu. Zaprešičanima je smrada dosta i odlučili su poduzeti korake kako bi se prisililo Plivu da nešto poduzme i sanira smradove, koji ne dolaze samo iz potoka već i iz postrojenja Plive. Zeleni telefon daje punu podršku Zaprešičanima.

Otpad

* J.P. Čistoća postavila je spremnike za prikupljanje komunalnog otpada na uređenu zelenu površinu ispred stambene zgrade Savska k.br. 81 - 95. Osim što se time uništavaju uređene zelene površine, onemogućava se prometna preglednost pri izlasku iz Gagarinovog puta na Savsku cestu.
* Nikal - kadmij baterije uz naknadu možete odložiti u Unija meteor, Kanalski put b.b.
* Od mjeseca kolovoza 2004. godina u Sopničkoj ulici (Dubrava) stoji glomazni otpad koji je trebao biti odvežen redovitim odvozom glomaznog otpada iz domaćinstva. Odveženo je otpada samo za jedan kamion a ostalo je ostavljeno.
* U napuštene barake u Veslačkoj ulici uselili su se Romi. Problem nije u Romima već u otpadu koji gomilaju te postoji realna opasnost od požara.
* U selu Žožina kod Lekenika poduzeće Noj produkt skuplja staro željezo, stare akumulatore, rezervoare... Otpadno ulje otječe u tlo te tako zagađuje zemljište i podzemne vode. Noj produkt ima dozvolu za rad ali pod strogim uvjetima koji se ne poštuju.

Razno

* Na Murteru je osnovana ekološka udruga Argonauta. Argonauti čiste s roniocima naš Jadran od otpada.
* Građanka iz Velike Gorice žali se na smrad automobilskoh ispušnih plinova i buku. Postoji li kakav propis ili uredba kojim se propisuje da se automobil mora ugasiti kada je zaustavljen?
* Udruga Kum Perun iz Makarske želi voditi Zeleni telefon za sedam općina Makarskog primorja.

Životinje

* Veterinarskoj stanici u Krašiću prijavili smo lešinu malog teleta, koja je završila u rijeci Kupčici kod Kupčinskog mosta. Nakon što je veterinar izašao na teren, nije našao samo lešinu teleta već i puno ostalih lešina, crijeva, kože ... Slučaj smo na kraju prijavili policiji u Jastrebarskom.
* U mjestu Ivanja Reka netko od susjeda pomiješao je otrov s mljevenim mesom i otrovao životinje. Dvije mačke su uginule u teškim mukama, a konačna brojka nastradalih životinja mogla bi biti i veća.
* Društvo prijatelja životinja poziva nas na performans protiv uzgajivača krzna.

Vode

* Prije otprilike dva mjeseca, usprkos negodovanja stanovnika, u urbanom dijelu Krapine izgrađena je cementara. Nedugo nakon otvorenja počeli su problemi s vodom. Naime, u nekim dijelovima grada vode ili nema ili je, kako građani tvrde "zapjenjena". U "Krakomu", nas uvjeravaju da će se uskoro riješiti problemi s vodom, jer su u tom periodu bile mjenjane cijevi za vodovod.
* Ponovno smo zaprimili prijavu vezanu za djelatnosti FUKS-a (skladište motornih ulja). Građani tvrde da se tamo nepropisno pretače antifriz iz cisterni u velike kanistre i to na otvorenom. građani također kažu da za takvu djelatnost poduzeće treba ishoditi odobrenje susjeda, koje oni nisu dali.
* Odvodni kanali na cesti Zagreb-Velika Gorica, puni su lišća i otpada, te voda ne otječe, već se slijeva niz cestu.
* U Goričanima je zatrpan kanal, pa je nekim građanima voda "ušla" u kuće.
* U Drveniku Velikom investitori žele nove bazene za uzgoj tuna. Navodno je već izrađena i studija utjecaja na okoliš, te je izdana i koncesija. Građani su se organizirali i skupili priličan broj potpisa na peticiji protiv novog uzgajališta tuna.

Zrak

* Gotovo svakodnevno iz Zagrebačke pivovare širi se jaki smrad i buka, osobito u večernjim satima i noću.
* Tvornica Kromos, boje i lakovi navodno spaljuje otpad, te se iz dimnjaka širi smrad, jer nema filtera.
* I iz ciglane na črnomercu širi se gusti crni dim, koji kako građani tvrde "pada" na zemlju i guši.
* Stanovnici zagrebačke šalate ponovno upozoravaju na dugogodišnje zagađenje zraka iz dimnjaka bolničkog odjela Ortopedije. Kako tvrde, u više navrata su i sami upozoravali upravu bolnice da se dimnjak sanira te da se postave filteri, organizirali potpisivanje peticije, pisano obaviještavali inspekcije ... ali sve bez rezultata.
* Kompostana Zrinjevca u Jankomiru opet smrdi. Građani mole za pomoć.
* Netko na Hreliću nešto pali. širi se gusti crni dim.
* Javljaju nam se i građani Siska s upitom gdje mogu pronaći podatke o zagađenosti zraka u tom gradu i cijeloj Sisačko-Moslavačkoj županiji.
* Na gradilištu na Radničkoj cesti, radnici pale stiropor, plastiku i ostali otpad.
* Već se mjesec dana u Radničkoj i okolnim ulicama osjeća teški kiseli smrad. Iako građani sa sigurnošću ne znaju otkuda smrad potječe, sumnju bacaju na Toplanu.

Gradnja

* Iako je skijalište u P.P.Medvednica prilagođeno uvijetima FIS-a, a ženski slalom odavno završio, te je euforija pomalo i splasnula, nije splasnulo zanimanje novinara i građana o tom megalomanskom projektu i našim daljnjim potezima.
* U Karlobagu, na samoj obali, bila je planirana izgradnja zelene tržnice, no zahvaljujući upornosti samih građana gradnja je zaustavljena.
* Stanovnici općine Cestica žele dati primjedbe na prostorni plan prema kojemu je u naseljenom djelu mjesta predviđena šljunčara. Pošto nisu znali kada i gdje æe se održati javna rasprava nisu bili u moguænosti reagirati na vrijeme, te nas pitaju mogu li naknadno dati primjedbe i onemoguæiti otvaranje šljunčare.
* Građani Zagreba pitaju imaju li novoizgrađeni lokali na Jarunu sve potrebne dozvole. Kako kažu, šuška se da su neki lokali izgrađeni ilegalno.

Zelenilo

* Ispred Pučkog otvorenog učilišta Lučko zasađeno je nisko raslinje. Pošto djelatnici Učilišta nisu znali za odredbu prema kojoj se za bilo kakvu sadnju na javnoj površini moraju pribaviti odobrenje gradskog Odjela za urđenje, raslinje su zasadili bez odobrenja, te su dobili rješenje za njegovo uklanjanje. Nadamo se, da to ipak neæe biti potrebno jer smo Odjel za uređenje grada zamolili da naknadno izdaju odobrenje za posađeno zelenilo.
* U Novosadskoj ulici u Prečkom zelena površina je posipana šljunkom i služi kao parkiralište za kamione. Preko puta Novosadske ulice nalazi se još jedna zelena površina na kojoj je ostavljena olupina.

Dokumenti

Bilten Zelenog telefona, siječanj 2005.

PDF 119 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.