hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Aplikacija Scan4Chem - kako i zašto do informacije o štetnim tvarima u proizvodima

Medo

Mobilna aplikacija Scan4Chem omogućuje vam da na lak način iskoristite svoje pravo na informaciju o štetnim tvarima u proizvodima

Preuzmite Scan4Chem za Android uređaje

Preuzmite Sca4Chem za Iphone

U čemu je problem

U životu smo okruženi brojnim potencijalno štetnim kemikalijama koje se nalaze u proizvodima svakodnevne dnevne potrošnje. Takve tvari su, na primjer, usporivači gorenja u namještaju i auto sjedalima, plastifikatori u igračkama i podnim oblogama, bisfenol A u raznim posudama itd. Te kemikalije vrlo često javljaju se u proizvodima kao dodaci plastici.

Te štetne tvari oslobađaju se u okoliš i dolaze do našeg organizma zbog kontakta s hranom ili kožom, ali zagađuju i zrak koji udišemo.

Zašto su te tvari opasne

One mogu biti karcinogene, mutagene ili utjecati na smanjenje plodnosti. Neke od njih oponašaju ili blokiraju djelovanje prirodnih hormona te postoji sumnja da pogoduju razvoju raka dojke i testisa, pretilosti, dijabetesa ili poremećaja učenja i ponašanja kod djece. Postojane (perzistentne) kemikalije predstavljaju poseban problem za okoliš jer se s vremenom u njemu mogu akumulirati do štetnih razina.

Vaše je pravo znati

U skladu s europskom uredbom REACH, posebno zabrinjavajuće tvari navedene su u posebnom popisu kojeg održava Europska agencija za kemikalije i koji se redovito nadopunjuje.

Članak 33. te uredbe propisuje da potrošači imaju pravo znati sadrži li proizvod neku od posebno zabrinjavajućih tvari s popisa ako je on prisutan u masenom udjelu većem od 0,1 %. Dobavljači, pri čemu se misli na proizvođače, uvoznike i prodavače, dužni su potrošaču na njegov zahtjev pružiti informaciju o prisustvu posebno zabrinjavajućih tvari u proizvodu u roku ne duljem od 45 dana.

Pravo potrošača na informaciju odnosi se na gotovo sve „čvrste“ proizvode, poput odjeće i obuće, igračaka, namještaja, elektroničkih uređaja i alata.

Postoje iznimke

Sigurnost nekih proizvoda osigurava se drugim i strožim propisima. Takvi predmeti uglavnom imaju detaljnu deklaraciju na kojoj mora biti naveden njihov sastav, stoga traženje informacija o njima nije moguće. To su hrana, lijekovi, kozmetika i smjese (npr. sredstava za čišćenje, boje i lakovi, ljepila ili žbuke).

Međutim, aplikacija Scan4Chem omogućuje vam traženje informacija o posebno zabrinjvajućim tvarima prisutnim u ambalaži takvih proizvoda.

Čemu služi Scan4Chem

Aplikacija Scan4Chem pomoći će vam da saznate sadrži li proizvod neku od posebno zabrinjavajućih tvari ako je ona u proizvodu zastupljena u masenom udjelu većem od 0,1 %.

Informacije uz pomoć aplikacije Scan4Chem možete tražiti za gotovo sve proizvode svakodnevne potrošnje, primjerice za odjeću i obuću, namještaj, igračke, alate, elektroničku opremu…

Kako aplikacija funkcionira

  • Uz pomoć mobilnog telefona skenirajte barkod na proizvodu. Temeljem skeniranog barkoda aplikacija će  (za veliku većinu proizvoda koji su označeni barkodovima)  pronaći e-mail adresu proizvođača na koju će, ukoliko to prihvatite, poslati zahtjev za inormacijom o posebno zabrinjavajućim tvarima u proizvodu. Ako dopustite aplikaciji da pošlje zahtjev, proizvođač, dobavljač (proizvođač i/ili trgovac) trebao bi vam odgovoriti u zakonskom roku od 45 dana. Odgovor će vam stići putem aplikacije te na vašu e-mail adresu (koja ostaje nepoznata dobavljaču).
  • Ako je proizvod kojim slučajem već unesen u bazu podataka mobilne aplikacije, ona će vam odmah pružiti informacije o tome nalaze li se u njemu posebno zabrinjavajuće tvari.

Kako aplikacija doprinosi rješenju problema prisustva posebno zabrinjavajućih tvari u proizvodima

Veći broj vaših zahtjeva za informacijama potiče proizvođače i trgovce da podatke o svojim proizvodima unesu u bazu podataka, čime te informacije postaju odmah dostupne svima. Također, vaši zahtjevi pomoći će da proizvođači i trgovci shvate da potrošači žele proizvode bez štetnih kemikalija. Tako svi doprinosimo poboljšanju aplikacije Scan4Chem i osnažujemo druge potrošače da budu aktivni i lakše izbjegavaju posebno zabrinjavajuće tvari u proizvodima.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.