hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Promet

Img 4769

Akcija povodom Dana bez automobila (2020.)

Većina aktivnosti Zelene akcije kroz godine bila je usmjerena na gradski promet u Zagrebu, a bavili smo se i različitim aspektima gradnje i upravljanja autocestama, željezničkim prometom te općenito nacionalnom prometnom politikom.

Promet je jedan od najvećih uzročnika klimatskih promjena, a u velikim gradovima među glavnim izvorima onečišćenja zraka, dok se zbog prometne infrastrukture betoniziraju goleme zelene površine. 

Iako RH formalno prepoznaje taj problem, svojim prometnim politikama uglavnom ne nudi stvarni zaokret, već uglavnom polaže nade u tehnološki razvoj koji će smanjiti emisije iz prometa. Premda je rastuća elektrifikacija prometa pozitivna, za značajnije smanjenje utjecaja prometa na okoliš još je važnije utjecati i na smanjenje broja motornih vozila i na veće korištenje onih vidova prometa s nižim ugljičnim otiskom. Osobito je potrebno prostorno-planski kreirati gradove u kojima se potreba za mobilnošću u većoj mjeri nego sada može zadovoljavati bez motornih vozila. U međunarodnom i teretnom prometu izazovi su još veći.

Glavni ciljevi na ovoj temi su: unaprjeđenje javnog prijevoza, biciklističkog prometa i prateće infrastrukture, širenje pješačkih zona, modernizacija i razvoj željezničke infrastrukture, zadržavanje javnog upravljanja prometnom infrastrukturom, unaprjeđenje sustava upravljanja i nadzora, poboljšanje i provedba prometne politike te održiva elektrifikacija prometa.

Neki od najvećih rezultata rada na ovoj temi su:

  • zabrana izgradnje novih javnih garaža u središtu Zagreba (2013.);
  • odustajanje od koncesioniranja autocesta (2014.);
  • Biciklopopravljaona - besplatni volonterski servis koji kontinuirano djeluje od 2009. god.;
  • povećanje svijesti građana_ki o vrijednosti održivih oblika prometa.

Kampanje:

  • "Dan bez automobila" (2001. - danas)
  • "Ne damo Varšavsku" (2006.-2011.)
  • "Ne damo naše autoceste" (2014.)
  • “Dosta je!” - kampanja vezana uz zagrebačke probleme u prometu, prostornom planiranju i gospodarenju otpadom (2019. - 2020.)

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.