hr en
  • change the contrast
  • change the font

Menstruacija: osnaživanje i održivost

Web  39

Početkom 2024. godine, Zelena akcija započela je dvogodišnji projekt “Menstruacija: osnaživanje i održivost” (MENSY).

Glavni cilj projekta MENSY je povećanje kapaciteta partnerskih organizacija, koje se bave feminističkim i/ili ekološkim pitanjima, za rad s mladima. Fokus je na stvaranju kohezivnog paketa edukativnih materijala i alata za učenje o menstruaciji i održivosti, koji se može koristiti u Europi, ali i šire.

Menstruacija je prirodan proces koji se javlja svaki mjesec kod barem polovice svjetske populacije. Premda je toliko česta pojava, još uvijek je tabu tema u većini svijeta, što rezultira neadekvatnim uvjetima i nedostatkom sustavne podrške za one koje imaju menstruaciju.

Tabu vezan uz menstruaciju dovodi do društvenog fenomena poznatog kao menstrualno siromaštvo. To znači da su milijuni žena i osoba koje imaju menstruaciju izložene nepravdi i nejednakosti zbog nedovoljnog pristupa menstrualnim proizvodima, obrazovanju i sanitarnim objektima.

Kao posljedica toga, nedostaju adekvatne informacije, što dodatno produbljuje problem manjka pristupa sigurnim (netoksičnim), poštenim (neoporezivim) i cirkularnim (za višekratnu upotrebu) potrebnim tijekom menstruacije. Danas, većina menstrualnih proizvoda na europskom i globalnom tržištu su za jednokratnu upotrebu i završavaju kao otpad, poput uložaka i tampona.

Menstrualni proizvodi utječu na okoliš, gospodarstvo, zdravlje i društvo u cjelini - od proizvodnje i korištenja do odlaganja. Iako su dostupne bolje alternative poput proizvoda za višekratnu upotrebu (npr. platneni ulošci ili menstrualna čašica) i proizvoda bez toksina i plastike, svijest o njima i njihovo korištenje još uvijek su ograničeni zbog različitih prepreka s kojima se ljudi suočavaju.

Putem projekta MENSY, partnerske organizacije planiraju uključiti najmanje 160 mladih osoba koje su zainteresirane za integraciju ekoloških, ekonomskih i rodno pravednih pristupa u obrazovanju o menstruaciji.  To će postići putem pilotiranja programa obuke “Menstruacija: osnaživanje i održivost”, njegove evaluacije i diseminacije.

Očekujemo da će najmanje 80 voditelja mladih iz osam europskih zemalja održati obuku za mlade s kojima rade unutar jedne godine po završetku pilot projekta.

Osim toga, projekt i njegovi rezultati koristit će se u svrhe zagovaranja na lokalnoj, nacionalnoj i međunaodnoj razini, kao i u svrhu podizanja svijesti o menstrualnom siromaštvu i tabuu oko menstruacije. Također ćemo podizati svijest o utjecaju jednokratnih plastičnih menstrualnih proizvoda na okoliš, zdravlje i društvo te agresivnom i mizoginom marketingu koji održava stigmu.

Borit ćemo se protiv menstrualnog siromaštva razbijanjem tabua i osnaživanjem osoba s menstruacijom koristeći pristup rodne pravde.

Partneri u ovom projektu su: VOICE (Irska) - koordinatori projekta, Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia (Hrvatska), REZERO (Španjolska), WEN (UK), Greenzone (Mađarska), ZERO (Portugal), WECF (Nizozemska) i ZW Lviv  (Ukrajina).

Predviđeno trajanje projekta je: 31.12.2023. - 30.12.2025. 

Ukupna vrijednost projekta je 400 000 EUR.

----

Projekt je financiran iz programa ERASMUS plus (Programme Erasmus+ Action Type KA220-ADU - Cooperation partnerships in the field of youth) pod vodstvom Leargasa, irske nacionalne agencije. Stavovi izraženi u ovom projektu i projektnim aktivnostima isključiva su odgovornost Zelene akcije / FoE Hrvatska i projektnih partnera i ne odražavaju nužno stavove Europske unije.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.