hr en
  • change the contrast
  • change the font

Akademija za održivi razvoj

Putem javnog natječaja za sudionike za sudjelovanje na Akademiji za održivi razvoj 15 studenata će imati priliku sudjelovati na 1,5 dvodnevnom edukacijskom seminaru koji će se sastojati od 6 sesija od po 90 minuta s različitim predavačima-stručnjacima iz različitih područja relevantnih za održivi razvoj.

Čemu služi akademija za održivi razvoj?

Činjenica je da je održivi razvoj nužnost opstanka okoliša i čovjeka, te je njegova promocija apsolutna potreba za napredak društva u cjelini. Usprkos tome, održivi razvoj je koncept koji u Hrvatskoj, kao i općenito u svijetu, izaziva oprečna stajališta i nerijetko se gubi pravo značenje te sintagme u šumi različitih interpretacija. Kako bi se ti problemi premostili, potrebno je razviti mrežu mladih educiranih ljudi koji će biti u stanju djelovati na multidisciplinarnim principima (ekologija, ekonomija i pravo). Dakle, prvenstveno je potrebno mlade upoznati s pojmom i značajem održivog razvoja, te dalje na tom temelju njihovo znanje konstantno nadograđivati. Stečeno znanje pomoći će im da formiraju svoje vlastito stajalište i pristup promociji održivog razvoja, te da shvate njegovu važnost za daljnji napredak društva.

Smatramo kako je Hrvatskoj potreban tim stručnjaka za održivi razvoj, te je koncept neformalnog obrazovanja u obliku Akademije za održivi razvoj prvi korak k stvaranju istih. Također, Hrvatskoj nedostaju i pravnici koji se bave pravom okoliša, smatramo kako je u ovu edukaciju izrazito važno uključiti i studente prava, koji razumiju sociološku komponentu održivog razvoja, no potrebno im je pružiti/proširiti znanje o druge dvije komponente, dakle o povezanosti okoliša i ekonomskog napretka.

Radi prethodno opisane situacije, putem ovog projekta, studente ćemo educirati o pojmu održivog razvoja i njegovoj važnosti. Naime, u Republici Hrvatskoj ne postoji institucija pri kojoj je moguće steći formalno obrazovanje o održivom razvoju i njegovoj kompleksnosti. Isto tako, vrlo rijetko ili gotovo nikad ne koriste se metode povezivanja studenata naoko vrlo različitih fakulteta (Pravo, Ekonomija, PMF - Ekologija), a u području zaštite okoliša i prirode nužan je upravo takav, multidisciplinarni pristup.

U sklopu ovog projekta fokusirat ćemo edukaciju na jezgru održivog razvoja, dakle na zaštitu okoliša, te na mnogobrojne odnose okoliša i prema ekonomiji i prema društvenim segmentima života, ali se osvrnuti i na pravni aspekt održivog razvoja, prvenstveno zaštite okoliša u RH. Pravni aspekt se proteže kroz sve sfere društvenog života, a pritom se ne smije zanemariti ni činjenica kako su i zaštita okoliša - ali i socijalna pravda - temeljne vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Ukratko o projektu

Putem javnog natječaja za sudionike za sudjelovanje na Akademiji za održivi razvoj 15 studenata će imati priliku sudjelovati na 1,5 dvodnevnom edukacijskom seminaru koji će se sastojati od 6 sesija od po 90 minuta s različitim predavačima-stručnjacima iz različitih područja relevantnih za održivi razvoj.

Tema seminara će biti: "Uvod u održivi razvoj, zaštitu okoliša i prirode", a zastupljena područja će biti energetika, klimatske promjene, održivi transport, urbanizam, pravo okoliša, zaštita prirode, zaštita voda, održivo gospodarenje otpadom itd.

U sklopu Akademije organizirat će se i jedan jednodnevni studijski posjet s ciljem informiranja i obrazovanja studenata o funkcioniranju održivog razvoja u praksi u Republici Hrvatskoj.

Studenti će uz stručno vodstvo posjetiti Reciklirano imanje u Vukomeriću gdje će čuti više o energetskoj učinkovitosti, permakulturi, sustavu gospodarenja otpadom, održivom transportnom sustavu, itd.

Ciljevi projekta:

Kratkoročni:

  1. Educirati 15 studenata sa Prirodoslovno-matematičkog, Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Zagrebu o temama održivog razvoja, zaštite okoliša i prirode
  2. Stvoriti poticajno okružje multidisciplinarnog pristupa za obrazovanje i kritički pristup održivom razvoju kroz povezanost ekoloških, ekonomskih i pravnih aspekata
  3. Omogućiti prostor mladima za stjecanje novih znanja i raspravu uz stručno vodstvo i mentorstvo
  4. Postaviti temelj od 15 mladih budućih stručnjaka kao promicatelja sveobuhvatnog pristupa održivom razvoju

Dugoročni:

  1. Informirati široku javnost o sveobuhvatnom pristupu tematici održivog razvoja
  2. Lobirati za uvođenje predmeta "Održivi razvoj" na relevantnim fakultetima
  3. Educirati građane o održivom razvoju kao bitnom elementu razvoja RH

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.